Politiske partier reiser debatt før kirkevalget

Førtidsstemmingen er i full gang før kirken velges. Der kan du blant annet stemme på nomineringsgrupper som Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Sverigedemokrater eller Socialdemokrater, men også på politisk uavhengige nomineringsgrupper, som i dag skaper debatt.

Amanda Carlshamre i POSK, den uavhengige gruppen som fikk flest stemmer ved forrige valg, kritiserer det faktum at parlamentarisk politikk beveger seg inn i kirkens sfære:

– Det blir en forvirring mellom politikk og teologi i kirkevalg og kirkesaker, sier han.

Han ser det eksisterende systemet, der stortingspartier deltar i kirkevalg, som en rest fra en tid før kirken skilte seg fra staten:

– Det er en rest som står igjen, og vi håper fra POSK at dette er en hundreårsparentes i den svenske kirkens historie, fortsetter han.

Kritiker av det ubundne

Den partitilknyttede nominasjonsgruppen som fikk flest stemmer ved forrige valg er sosialdemokratene, og deres kirkepolitiske talsperson Jesper Eneroth deler ikke synet om at kirken kan være upolitisk:

– Kirken har gjennom sin historie stått overfor politiske diskusjoner, det er på ingen måte nytt.

– Jeg setter ikke pris på måten andre grupper organiserer seg på og jeg synes det er ekstraordinært at det finnes grupper som vil begrense mitt engasjement og mener at det ikke er så bra fordi de er styrt av sosialdemokratiske verdier, fortsetter han.

«Sterk politisk partipolitikk»

– Det skjer en sterk politisering av partiet ved kirkevalg, sier Jan Strid, pensjonert universitetslektor ved Statsvitenskapelige avdelingen ved Göteborgs universitet.

Den har fulgt kirkevalget i Sverige i mer enn 20 år og ser ut til å se en klar trend mot at Riksdagsdebatter flytter inn i kirken. Men nå kan det endre seg.

– Det er mulig at andelen nå vokser blant velgere som ønsker Jesus Kristus mer i kirken, fremfor de som ønsker bærekraft, klima og så videre til politiske partier. Det er et spørsmål om hvilken retning man skal gå nå, fortsetter han.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *