Opptil 250 millioner euro: dette er de dyreste spillene som noen gang er laget | Teknologi

Der spill ble laget av små team av fans, er det i dag ofte store studioer med hundrevis av ansatte bak seg. Dette er også tillatt, fordi spillindustrien er enorm – det er mer penger involvert enn i film og musikk til sammen. Men hva er de dyreste spillene som noen gang er laget, og var de verdt pengene sine?
Spillutviklingsbudsjetter er vanligvis ikke offisielt offentliggjort, så vi stoler på estimater gjort de siste årene. Vi teller heller ikke markedsføringsbudsjettet – noen utgivere bruker like mye på annonsering som på utviklingen av selve spillet. For denne listen holder vi oss kun til de estimerte utviklingskostnadene.

5. Grand Theft Auto 5
Grand Theft Auto – eller forkortelsen GTA – er nå kjent over hele verden av både spillere og ikke-spillere. I disse spillene går du gjennom en stor åpen verden, hvor du kan utføre alle slags kriminelle aktiviteter som du vil. Å stjele biler står sentralt, som tittelen antyder.

Spillet ble utgitt i 2013 og kostet etter sigende mer enn $115 millioner. Disse kostnadene har økt i årevis, ettersom GTA5 fortsatt støttes med nytt innhold for nettmodus. Men det er også verdt det – i 2018 har GTA5 allerede blitt tidenes mest suksessrike underholdningsprodukt, med rundt 6 milliarder dollar i salg. En versjon for de nyeste spillkonsollene vil bli utgitt senere i år, som utvilsomt vil gi enda mer penger.

4. Red Dead Redemption 2
Det er ingen tilfeldighet at dette spillet kommer fra samme utvikler som GTA5, britiske Rockstar North. Studioet bruker mer og mer penger og arbeidskraft til sine prosjekter, som alltid er etterlengtet. Med 2018s Red Dead Redemption 2 har dette resultert i et imponerende westernspill med en vakker spillverden, et sted hvor spillere kan gå seg vill i hundrevis av timer.

Utbyggingen tok rundt åtte år og kostet minst 143 millioner euro. Den hadde ikke samme suksess som GTA5, men med 38 millioner solgte eksemplarer topper den fortsatt listen over bestselgende spill gjennom tidene.

3. Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077 av CD Projekt Red er et kontroversielt spill. Den kom ut i fjor og var i mindre enn eksepsjonell stand. Spillet var fullt av problemer, fra grafikkfeil til alvorlige feil som førte til at spillet krasjet og karakterene oppførte seg merkelig. Det var så ille at spillet ble utestengt fra PlayStation digitalbutikken av Sony i lang tid.


Omdømmet til den polske utvikleren ble bulket, men et betydelig overskudd ble oppnådd etter utviklingskostnader på rundt 147 millioner euro. Nesten 14 millioner eksemplarer ble solgt i 2020 og CD Projekt Red oppnådde en rekordomsetning på € 474 millioner. Og spillet selger fortsatt godt, spesielt ettersom utvikleren har lovet å foredle spillet ytterligere via oppdateringer.

2. Star Wars: The Old Republic
Du har kanskje ikke forventet dette på listen, for det er ikke en stor hit som alle snakker om. The Old Republic er et nettspill der tusenvis av spillere opplever eventyr i Star Wars-universet sammen. Den kom ut i 2011 og skal ha kostet nesten 170 millioner euro. 800 ansatte jobbet i seks år for å få spillet ut.


Sitering

Denne typen spill kan fortsette i årevis med en solid kjerne av spillere som fortsetter å bruke penger

Så lite som er sagt om det, kan du tro at et tap er gjort, men ingenting kan være lenger fra sannheten. Denne typen spill kan fortsette i årevis med en solid kjerne av spillere som fortsetter å bruke penger. Det nådde 1 milliard dollar i salg i 2019, så det er definitivt en hit.

1. Stjerneborger
Star Citizen er rart: spillet har ikke kommet ut ennå. Det er et spesielt prosjekt som ble født takket være crowdfunding. Utvikler Chris Robert, kjent for den gamle Wing Commander-serien, kunngjorde det i 2012, og lovet et stort og evig spillbart romeventyr.

Det samlet inn millioner fra allmennheten, men fortsatte å ta imot donasjoner selv etter den vellykkede kampanjen. Pengene til de entusiastiske spillerne fortsetter å strømme og telleren er nå godt over € 250 millioner. De siste årene har mindre deler av spillet dukket opp for fantesting, men hele spillet er ennå ikke utgitt. Og det mens det opprinnelig ble lovet en utgivelsesdato for november 2014. Det gjenstår å se om spillet er verdt så mye penger.Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.