Nyfosa kommer inn i Norge

Det er initiativer rundt om i verden for å bruke nye teknologier som gjør byene våre smartere og mer bærekraftige i det lange løp. Nå kan disse smarte byene begynne å bli en realitet, og vi kan takke 5G-utrullingen for det.

Les hvordan Tele2 Företag muliggjør nye innovasjoner og smarte byer med 5G

I flere år har vi snakket og skrevet om smarte og bærekraftige byer. Det vil si samfunn der bygninger, kjøretøy, trafikksystemer og andre enheter er koblet sammen og hvor data kan skape digitaliserte strømmer som gjør byene mer energieffektive, renere, tryggere og lettere å besøke. Med ankomsten av femte generasjons mobilnett ut, visjonene som også kan realiseres i årene som kommer.

– Ryggraden i smartbyen er data, sensorer og 5G-tilkobling. Det er 5G som for første gang gjør det mulig å skape økosystemer med private og offentlige aktører slik at alt fra bedrifter, til myndigheter og innbyggere kan inkluderes i den pågående digitaliseringsreisen, sier Marcus Edenlid, som jobber med Solutions Business Development i Tele2 Företag.

Mer effektiv, mer åpen og tryggere

I følge EU-definisjonen er smarte byer noe som kombinerer digitale løsninger med transport og energi. Skape en helhet som fører til bedre ressursbruk, færre utslipp og et mer attraktivt bymiljø.

Mer spesifikt betyr dette at vi kan få smartere urbane transportnettverk, forbedret vannforsyning og avløpssystemer, og mer effektive måter å belyse og varme opp bygninger på. Det betyr også mer åpen og raskere kommunikasjon med myndigheter, felles og åpne standarder som muliggjør sikker bruk av data fra ulike aktører, tryggere offentlige rom og evne til effektivt å møte behovene til en aldrende befolkning.

Skarpe løsninger allerede her

Med 5G-nettverk og det faktum at flere og flere 5G-kompatible enheter og sensorer kommer til markedet, kan alt dette nå få et ekstra løft. Allerede i dag pågår målrettede prosjekter for å skape bedre byer for innbyggerne ved hjelp av ny teknologi, blant annet Amsterdam, Gøteborg og Stockholm, som ofte topper listen over de smarteste byene i verden. Noen eksempler på disse tre byene er:

Tilkoblet belysning som er i økonomimodus når ingen er i nærheten, og som slås på når en sensor oppdager tilstedeværelsen av en person eller et kjøretøy i nærheten.

Intelligent trafikkstyring og trafikkskilt som bruker sanntids trafikkdata for å kontrollere trafikken mer dynamisk, mer effektivt og mer ressurseffektivt, noe som reduserer køer og utslipp.

Digitale låser som reduserer ressurskrevende nøkkelhåndtering i kommunal drift.

Smarte strømnett hvor en leieboerforening lagrer solenergi på taket, som så brukes til å hjelpe byen med å takle topper i strømforbruket.

Sensorer hjemme hos hjemmetjenestebrukere som sender data som kan brukes av kommunen for bedre å kunne planlegge ressurser og dirigere personalet dit det virkelig trengs.

Forståelsen øker

Tele2s eksperter på forretningsløsninger, Marcus Edenlid og hans kollega Mathias Holmberg, ser potensiale i at stadig flere smartby-visjoner vil begynne å bli realisert i årene som kommer.

– Forståelsen har klart økt mellom myndigheter og bedrifter for hva som kan oppnås med en 5G-forbindelse, sier Mathias Holmberg, Partner Vendor Manager i Tele2 Företag.

Innen fem år tror han og Marcus Edenlid at maskinlæring og datamaskinbaserte beslutningsmotorer, kurer og roboter vil gjøre hverdagen enklere for urbane innbyggere. Begge tror imidlertid det vil ta enda en tid å se selvkjørende busser i bytrafikken.

– Det tar noen år før 5G-nettet er fullt implementert, men allerede nå kan bedrifter og andre organisasjoner oppnå gode 5G-kapasiteter ved å koble til private mobile 5G-nettverk, sier Mathias Holmberg.

– Gir høy pålitelighet, lav forsinkelse, høyere båndbreddekapasitet samtidig som den er trygg. Dette åpner for eksempel for større automatisering og selvkjørende kjøretøy på begrensede plasser.

Les hele artikkelen her

Les hvordan Tele2 Företag muliggjør nye innovasjoner og smarte byer med 5G

Kilde: et utvalg punkter fra EU-kommisjonen og Future Today Institute

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.