Jens Stoltenberg om Kina: Maktbalansen er i endring

Verdens største forsvarsbudsjett og snart verdens største økonomi. Dette, kombinert med Xi Jinpings advarsel til Joe Biden om å «leke med ilden» om Taiwan-spørsmålet, vekker globale bekymringer for Kina. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deler bekymringen og mener dialog er den eneste veien videre.

– Vi ønsker å snakke med Kina, om klimaspørsmålet eller om kontroll med nedrustning, sier han til UD.

ingen fiende

Selv om Stoltenberg mener Kina påvirker sikkerhetssituasjonen i verden, ser han ingen umiddelbar risiko for en militær konflikt.

– Vi ser ikke på Kina som en fiende og det er ingen umiddelbar fare for et kinesisk militært angrep. Men det faktum at Kina vokser både militært og økonomisk betyr at maktbalansen er i endring.

Samtidig mener Stoltenberg det er andre trusler fra Kina ved siden av militæret.

– Vi har sett hvordan Kina har forsøkt å påvirke politiske prosesser i både Sverige og Norge. Dette indikerer at Kina får mer og mer økonomisk og militær styrke og dette påvirker vår sikkerhet.

Hotar Taiwan

Noe som har fått mye oppmerksomhet i det siste er konflikten mellom Kina og Taiwan. Kina og Xi Jinping sa at Taiwan aldri vil bli uavhengig, men vil slutte seg til Kina igjen, selv om det krever et militærangrep.

Jens Stoltenberg mener at NATO må gjøre alt for å trappe ned spenningen mellom land.

– Kina har gjentatte ganger truet Taiwan de siste månedene. Vi må sørge for å senke tonen og søke samtaler for å unngå en militær konflikt.

Klikk på klippet for å høre mer fra Jens Stoltenberg og se mer i Foreign Office: vinnerens hodeskalle, i kveld på SVT spilles fra klokken 19.30 eller på SVT2 klokken 21.45.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.