Ny norsk teknologi for å få fart på sykling – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Ideen om sykler ble til da Oslo begrenset bruken av privatbil i sentrum. Å sykle om vinteren i snø og is er noe de færreste gjør, så sykling om vinteren måtte omdefineres.

Slik startet grunnleggerne av 4-hjulssykkelen «CityQ» idédugnaden for det som nå er et internasjonalt samarbeid for å bedre tilgjengeligheten i store byer. Videre bidrar sykler til å redusere utslipp.

– Sykler er koblet til nettverket og kan spores og administreres som en flåte. Vi jobber også med en løsning slik at sykler kan slås av og på samt vedlikeholdes via Internett, forklarer Morten Rynning til CityQ

Foto: CityQ

Vi skjønte umiddelbart at det å sykle på en vanlig vinter vinterstid ikke er noe for noen få. CityQs elsykler har fire hjul, tak, gulv, dører og frontrute med vindusviskere, sier daglig leder i CityQ, Morten Rynning.

Veien fra idé til ferdig produkt var lang og noen ganger kronglete. Men gründerne, og ikke minst de utenlandske investorene, så potensialet i syklene.

– Store byer i andre land har for eksempel ikke god nok infrastruktur og kapasitet i strømnettet til å kunne tilføre et stort volum elbiler. Og så 4-hjuls sykler, som kan redusere energiforbruket med 90 %, på et blunk, forklarer Rynning. – Sykler veier kun 120 kg sammenlignet med en elbil som veier rundt 2 tonn. Og syklene drives av både tråkk og to kraftige motorer som får deg opp selv Oslos bratteste bakker, sier han.

Nyutviklet teknologi

Pedaler får syklene til å gå

Syklene drives av pedaling. Pedalene kan trykkes i begge retninger for å reversere eller forover.

Foto: Thor-Albert Frøsland

Så du må trykke på pedalene, som på en vanlig sykkel, for å få syklene til å gå. I motsetning til andre sykler er det ingen kjede- eller remdrift. Pedalene driver en dynamo som lader batteripakkene og bakhjulsmotorene, for så å trekke ut energi fra batteriene. Syklene har en rekkevidde på 100 km og når en makshastighet på 25 km/t.

– I dag produseres sykler i Tyskland med vår teknologi og også med teknologi fra resten av Europa og litt fra Asia, forklarer Rynning. – Vi valgte å produsere i Europa fordi det er her kundene våre befinner seg, det er her det meste av innovasjonen skjer og det er her det gir høyere kvalitet og er mer miljøvennlig.

Midt i blinken som en transportsykkel

DHL testet elsykkelen i London

Logistikkselskapet DHL testet sykler i godstransport i London

Foto: CityQ

I ett år ble syklene testet som transportsykler i London for logistikkselskapet DHL.

Syklene er bygget på en enkelt plattform, men kan settes opp for både person- og godstransport.

CityQ brukes av Wolt i Norge

Distribusjonsselskapet Wolt er blant de første som setter de nye lastesyklene i drift i Oslo

Foto: CityQ

Dette fikk det finske distribusjonsselskapet «Wolt» til å investere i sykler i Norge.

Elisabeth Stenersen, daglig leder i Wolt Norge

– Det at det er en sykkel gir oss flere muligheter i måten å levere varer på, sier Elisabeth Stenersen til Wolt

Foto: Wolt

– Vi ser etter en mer bærekraftig måte å distribuere varer på, forklarer Wolts daglige direktør Elisabeth Stenersen. – For oss er det nesten perfekt, både fordi det er miljøvennlig, men også fordi tilbudene våre har en mye mer fleksibel sirkulasjonsmulighet, forklarer han.

Uregelmessig bruk av sykkelen

Den sykliske produksjonen i Norge er svært ujevn, år etter år.

Forsker ved TØI, Aslak Fyhri

– Det er uklart om elsykler bidrar til økningen i sykling om vinteren, sier Aslak Fyhri i TØI

Foto: Svein Erik Dahl

– Vi ser en drastisk reduksjon i sykling om vinteren, spesielt på Østlandet, sier forsker ved Transportøkonomisk institutt, Aslak Fyhri. – Det er uklart om elsykler har bidratt til økt sykling om vinteren. Rogaland er fylket hvor det er flest sykler, også om vinteren, avslutter han.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *