Ny norsk regjering vil ha flere samtaler med Russland – Nyheter (Ekot)

Den nye norske regjeringen ønsker flere samtaler og fredsaktiviteter med nabolandet Russland, men har skapt politisk debatt i Norge. Flere samtaler er nødvendig i en tid med spenning, ifølge Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Mitt første møte som utenriksminister var med den russiske utenriksministeren. Jeg møtte ham i Tromsø og planlegger også å reise til Moskva neste år. Så det er viktig å fortsette samarbeidet med Russland i en tid hvor konfliktnivået i den delen av verden har økt, sa Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt i et intervju med Ekot.

Norge har begge hav og landegrense til Russland. Fiske og sjøredning er betryggende måter å samarbeide på, mener den norske utenriksministeren i det sosialdemokratiske Arbeiderpartiet.

-Vi ønsker å jobbe med dempende aktiviteter, samtaler og samarbeide med fiske, søk og redningsinnsats til sjøs fordi vi mener det er et viktig fredsprosjekt. Vi ønsker heller ikke militær opptrapping eller opprustning i våre områder, sier utenriksministeren.

Högerpartiet Høyre, som satt i regjering til i fjor høst, en kritikk som kan bety et linjeskifte i norsk utenrikspolitikk. Bekymringen dreier seg om større mildhet overfor Russland. Men ifølge utenriksminister Anniken Huitfeldt har ikke politikken endret seg.

– Vi har ikke endret Russlands politikk. Det er etablert siden vi ble med i NATO i 1949. Vi er avhengige av NATOs avskrekkingsevne fordi en av Russlands største militærbaser ligger noen kilometer fra grensen vår, sier Huitfeldt til Ekot.

Men samtidig, understreker han, er det ingen økning i spenningen mellom landene på grensen.

– Viktigere er at vi ikke opplever noen styrkeoppbygging i nord, så det er fortsatt lav spenning i nord, sier den norske utenriksministeren.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.