Ny alarm fra Strömstad: Tverrstopp for grensehandel før jul

Se når ekspeditøren Cecilia Nilsson står med en tom butikk – midt i julehandelen

Strömstad ble hardt rammet av koronapandemien fordi grensen til Norge i praksis var helt stengt i lange perioder. Men etter hvert lettet restriksjonene og norske kunder begynte å finne tilbake til Strömstad.

Handelsmenn ventet spent på julehandelen, som ville bety enda mer i år etter en pandemi de neste to årene. Men nå står de overfor en ny vanskelig situasjon fra Norge styrket deres opptakskrav.

«Dette er ikke morsomt»

Flere kjøpmenn sier til SVT at de skjerpede inngangskravene for nordmenn, som har besøkt Sverige, i prinsippet betyr totalstopp i feriehandelen.

– Det er ille fordi mange er optimistiske med tanke på julehandelen og begynner å fylle på lagrene. Det er ikke morsomt, sier Heidi Caroline Nyström, president i handelsforeningen.

Flere næringsdrivende uttrykker også frustrasjon over at Norge strammer inn adgangskravene fra Sverige, når man mener smittespredningen i dag er større i nabolandet.

Kritiker av strenge regler

Det er fortsatt håp om at politikerne i Norge endrer de strenge reglene.

– Norge frykter importsmitte men det kommer ikke herfra. Kanskje burde det være lettere å krysse grensen her enn når du er fra Sør-Afrika, sier Heidi Caroline Nyström.

Virker det urettferdig for deg?

– Ja absolutt. Du drar alle rundt om i verden til et høydedrag mens du er redd for en importinfeksjon. Kanskje det burde vært omvendt?

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.