Norske oljeselskaper og fagforeninger søker mekling for å avverge streiken

OSLO (Reuters) – Lønnssamtaler mellom norske oljeselskaper og tre fagforeninger brøt sammen onsdag og vil gå over til statlig mekling i et forsøk på å forhindre arbeiderstreik, opplyser fagforeninger og selskaper.

Dersom den norske regjeringsoppnevnte mekleren ikke klarer å formidle en avtale, vil fagforeningsmedlemmer kunne streike og forstyrre produksjonen til Vest-Europas største olje- og gassprodusent.

Mekling i årets samtaler forventes å finne sted i juni, opplyser Norsk olje- og gassforening, selv om det ikke er satt noen dato så langt.

Norge produserer rundt 4 millioner fat oljeekvivalenter per dag, fordelt nesten likt mellom olje og naturgass, og ethvert produksjonskutt kan ha en betydelig innvirkning på markedet i en tid med skyhøye globale energipriser.

Fagforeningene Industri Energi, Safe og Lederne har siden tirsdag forhandlet med Norsk olje- og gassforening, som representerer oljeselskapene, i et forsøk på å bli enige om en offshore-lønnsavtale.

Samtalene dekker lønn, ytelser og arbeidsvilkår for 7.300 ansatte ansatt i oljeselskaper og industrileverandører, inkludert Equinor, Aker BP, ConocoPhillips, TotalEnergies og Vaar Energi.

Wintershall Dea, Repsol, Neptune Energy, OKEA, KCA Deutag Drilling, Sodexo Remote Sites, ESS Support Services, Coor Service Management og 4Service Offshore Hotels var også tema for samtalene.

I 2020 varslet fagforeningen Lederne, den minste av de tre, en streik som reduserte norsk produksjon med om lag 330 000 fat oljeekvivalenter per dag, tilsvarende 8 % av landets totale produksjon.

Streiken, som varte i 10 dager, ble delt 60 % for naturgass og 40 % for olje.

Under streiken i 2020 forhindret en avtale i siste liten mellom Lederne og oljeselskapene en eskalering som ellers ville ha brakt strømbruddet til nesten én million fat oljeekvivalenter per dag.

Separate forhandlinger forventes i løpet av de kommende ukene for arbeidere på flytende plattformer, landbaserte olje- og gassterminaler og offshore serviceselskaper.

(Reportasje av Terje Solsvik, redigering av Gwladys Fouche)

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.