Norske kommuner får mer penger til vindkraft – det vil redusere lokal motstand

Vibeke Stjern (AP) er president i Åfjord kommune i Norge. Her bor det i underkant av 5000 innbyggere. Det er også over 200 vindturbiner her. Og for Åjord betydde det et skikkelig tilskudd til kommunekassen.

– Vi får inn 50-60 millioner svenske kroner per år, sier han.

I Sverige går skatten på eierskap av vindparker til staten. I Norge går det imidlertid til kommunene. For Åfjord betyr det blant annet at de nå bygger nytt badehus.

– Vi har ikke hatt badehus siden 2002, sier Vibeke Stjern.

Mer penger på vei

Man skulle tro at nordmenn ville være glade for at eiendomsskatten går til kommunene. Men Vibeke Stjern sier det er for uforutsigbart. Som kan endres og reduseres.

Videre føler kommunene at de trenger å hente seg inn mer dersom naturressursene brukes i den aktuelle kommunen. Dette har skjedd rundt vannkraft i lang tid, og så bør det skje med vindkraft også, sier de.

Tariff til kommuner med vindkraft

Og nå er deres synspunkter blitt hørt. Den norske regjeringen har foreslått å innføre en særskilt produksjonsavgift for vindturbiner.

Det er en skatt som bør gå til kommunene der det er vindkraft. Det er uklart hva det vil være, men regjeringen håper det vil øke aksepten for vindenergi.

«Sverige bør følge etter»

I Ragunda kommune vil byråd Mikael Westin (C) gjerne se at Sverige gjør som Norge.

– For det er her det bygges og det er her det påvirker natur og mennesker, sier han.

I Sverige kan vindkraftselskaper gi penger til landsbyene der det bygges vindkraft. Det er frivillig, men tilsvarer vanligvis 0,2 prosent av salget i gjennomsnitt. Men i Ragunda mener byrådet at det er for lite.

– Etter min mening er det små glassperler som kastes inn i de berørte områdene, sier Mikael Westin.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.