DN Kultur plukker ut fem favoritter i uke 50

«Gomorra»

Foto: Marco Ghidelli

TV-serier. «Gomorra»

HBO

Den femte sesongen av «Gomorra» – løst basert på boken med samme navn av Roberto Saviano – er som før så voldelig at de kresne i familien min nekter å se den. Selv følger jeg brutale og forseggjorte mafiabosser uten humor med utilslørt glede, der de opptrer som mytologiske skikkelser med langsynte blikk og høyspente hodebevegelser. Det koreografiske oppsettet til «Gomorra» minner faktisk mer og mer om de legendariske operaproduksjonene til Wieland Wagner fra Bayreuth på 1950- og 1960-tallet, der karakterene ble plassert som ubevegelige sjakkbrikker på scenen. Stilisert dommedag fra Napoli – uimotståelig.

Björn Wiman

Utsikt fra Zanele Muholi-utstillingen på Umeå Bildmuseet.

Utsikt fra Zanele Muholi-utstillingen på Umeå Bildmuseet.

Foto: Mikael Lundgren

Zanele Muholi utstilling

Bildmuseet, Umeå

Den internasjonalt anerkjente sørafrikanske fotografen Zanele Muholi er for tiden på Umeå Bildmuseet. Muholi definerer seg selv som ikke-binær (genderqueer på engelsk) og ser på seg selv først og fremst som en «visuell aktivist» som jobber for å synliggjøre fargede mennesker i den sårbare lbtqia+-gruppen. Dette retrospektivet inneholder sterke bilder fra flere serier, fra 2002 til i dag. Alt fra hatforbrytelser til begravelser, skjønnhetskonkurranser for fager og Muholi selv er dokumentert her. Selvportrettene som er iscenesatt er spesielt fengslende og fantasifulle, like vakre som motefotografier, men utfordrer samtidig fordommer og stereotype forestillinger.

Birgitta Rubino

Alf Svensson, tidligere leder av det kristelige demokratiske partiet.

Alf Svensson, tidligere leder av det kristelige demokratiske partiet.

Foto: Charles Hammarsten

Dokumentar. «Partileder ved Guds nåde»

SVT

I to éntimes programmer portretterer SVT-reporter Jesper Henke KDs partileder gjennom 31 (!) år. Det er en offentlig tjeneste i toppform: lærerikt, store politiske penselstrøk, ispedd personlige intervjuer og bilder. Noen ganger blir det veldig spennende. Og Alf Svensson selv er så veltalende og frittalende at selv de som aldri en gang har sett på KDs stemmeseddel føler ham som partileder. Videre stiller han opp og redegjør ærlig for sitt og partiets syn, som i spørsmålet om abort. «Jeg tok feil først, men jeg endret meg,» sier han. Mye – for ikke å snakke om selve kjernen – har gått tapt fra sin tid.

Sandra Stiskalo

Eir Inderhaug inn

Eir Inderhaug i «En kveld med Thalia».

Foto: Mats Bäcker

Operette. «En kveld med Talia»

Malmö Opera

Malmö Opera (den gang Malmö Stadsteater) var en gang (øy) kjent for sin besettelse av operette. Musikaler har lenge dekket behovet for boksuksess. Men i høst feiret operaen sin offentlige oppstandelse med en virkelig gigantisk, gylden og glitrende operette-extravaganza, en ganske uimotståelig tur av komiske øredobber og perler, vakker sang og selvironi, nostalgi og edel busk. Rickard Söderberg og Loa Falkman opptrer med dyktighet og glimt i øyet. Den norske sopranen Eir Inderhaug opptrer som en komiker med høyt alkoholinnhold. Glam og spennvidde og teaterglede i stor skala. Akkurat det du trengte etter selvisolasjon. Stor finale på nyttårsaften.

For Svensson

«Historien til det svenske filmmanuset»

Bok. «Historien til det svenske filmmanuset»

Albert Bonniers forlag

«Jeg skrev en komedie for kino. Det var ganske enkelt. Det er en nattjobb og lønnen er ikke å forakte ”. Så skrev en morsom forfatter til sin kollega Hjalmar Söderberg i 1910. Dagens manusforfatter synes nok ikke jobben er så lett. Men det er forfatterne av seg selv Dagens stjerner i film- og TV-industrien vil sannsynligvis føle seg enda mer munter. Johanna Forsman og Kjell Sundstedts solide og underholdende bok om emnet, utgitt tidligere i år, dekker en vakker bue over historien til svensk manusforfatterskap fra tidlig på 1900-tallet til toppnavn som Cilla Jackert («Thin Blue Line») og Ronnie Sandahl ( «Tigre»»). Smarte julegaveforslag til alle filminteresserte.

Helena Lindblad

Les andre tips og favoritter fra DN Kultur.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.