Norges Fremskrittsparti – KDs nye søsterparti? – Dagen

I Norge følger det utvikling av mange kristdemokrater, både fordi den gjorde det bra i meningsmålinger og valg, og fordi KD kom nærmere Sverigedemokraterna. Kristelig Folkeparti, det norske søsterpartiet til KD, har valgt å samarbeide på høyresiden, men har hele tiden vært kritisk til Fremskrittspartiets linje om asyl- og flyktningpolitikk.

KrF har sine problemer. Kort tid før partiet skulle velge regjeringspartner i 2018, oppfordret daværende KrF-leder Knut Arild Haride sitt parti til å samarbeide med SV og sentrumspartiet. Dette ga KrF et løft i målinger. Men partiet valgte i stedet høyresiden. Samarbeid med det høyrepopulistiske Frp gjorde at mange sentrum-venstre-profiler gikk ut av partiet. Siden den gang har KrF kjempet for velgerstøtte. I høst kan partiet havne under grensen for å få et utjevningsmandat og nøye seg med å bli værende på Stortinget med kun to-tre medlemmer.

Dersom KrF velger en kritisk holdning til innvandring, tyder alt på at han ville miste det meste av den aktive kirken.

Berit Aalborg

jeg er der som mener at norske KrF bør følge KDs kritiske innvandringslinje. Men det ville avvise aktive kristne. Flere studier viser at denne gruppen er mer liberale i forhold til innvandringspolitikk enn befolkningen for øvrig. Aktive kristne stemmer ikke på Frp og har mye mer positive holdninger til asylsøkere og innvandrere. Den siste meningsmålingen, utført i høst, viste at kun 8,8 prosent av aktive kristne i Norge ser på innvandring som en trussel mot norsk kultur. Andelen er høyere i hele befolkningen, selv om opinionen har beveget seg i en mye mer liberal retning det siste tiåret.

Dersom KrF velger en kritisk holdning til innvandring, tyder alt på at de vil miste de mest kirkelige aktivistene, det vil si de som regelmessig går i kirken og som hevder å være engasjert i kristent arbeid. Derfor har mange i Norge lurt på hvem de nye velgerne til Ebba Busch egentlig er. Den har mistet store kristne velgere, men har den fått nye velgere som bruker svenske tradisjoner og kristendom som symbol mot mennesker i nød?

I Norge erfaring stadig mer at Ebba Busch har mer til felles med høyrepopulisten Sylvi Listhaug enn med Norges KrF, til tross for at Norges KrF også har flyttet til høyre. Særlig gjelder dette i asyl- og innvandringspolitikken, hvor Busch og Listhaug nå stort sett er på samme linje. KDs forslag om at han ikke vil la moskeer ha bønnens eufori, og derfor behandler dem annerledes enn kirker med klokker, er ett eksempel. Et annet eksempel er bistandspolitikken. KDs forslag om å bruke svensk bistand til å betale fengsler i land utenfor Sverige ligner på det Frp står for i Norge, men utenkelig med et tilsvarende KrF-forslag.

I Norge roste Sylvi Listhaug Ebba Busch og oppfordret KrF til å gå i samme retning som KD. Det overrasker noen av oss som har fulgt både Listhaug og Busch lenge. For mange av oss blir de mer og mer like.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.