Norge: NATO-sjef Jens Stoltenberg ønsker å bli riksbanksjef

Hvem som blir ny riksbanksjef i Norge er for tiden det mest politisk ladede spørsmålet i Norge. I høst meldte Øystein Olsen at han slutter i jobben. Da listen med 22 kandidater ble presentert i desember, var nåværende NATO-sjef Jens Stoltenberg uventet til stede.

– Finansdepartementet tok kontakt med meg i november og spurte om jeg kunne tenke meg å søke stillingen. Jeg har gjort det nå og dette er en jobb jeg er veldig motivert for, sier Jens Stoltenberg til NTB nyhetsbyrå.

Blant søkerne det er en bussjåfør, en baker, en jobbsøker, pensjonister og studenter. Listen inkluderer også nåværende visesjef i Riksbanken, Ida Wolden Bache. Hun sier også at hun ble spurt av Finansdepartementet om å stille til stillingen som leder av Norges Bank.

Visebanksjef Ida Wolden Bache.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I Norge startet umiddelbart en debatt om egnetheten til Jens Stoltenberg, som fungerte som statsminister i to skift. Særlig problematisk er det at Stoltenbergs gamle parti, Arbeiderpartiet, tok tilbake regjeringsmakten i høst, for første gang siden Stoltenbergs valgnederlag for ni år siden.

Nåværende statsminister Jonas Gahr Støre var utenriksminister i Stoltenberg-regjeringen. De to er også nære venner privat.

Finansdepartementet, som har ansvaret for tilsettingen av stillingen, ledes av Trygve Slagsvold Vedum. Han er partileder for Arbeiderpartiets samarbeidspartner Senterpartiet.

Opposisjonen skal ha fått uklare svar på spørsmål om de to partilederne diskuterte utnevnelsen og hvilke kontakter de hadde med Jens Stoltenberg selv. Ord som korrupsjon av vennskap er vanlige. Dette viser til private middager hvor samtaler om emnet kan ha funnet sted. Tidligere Høyres statsminister Erna Solberg kalte rettssaken «en liten elite som sitter og snakker».

Festvenner.  Jens Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre.

Festvenner. Jens Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland og Jonas Gahr Støre.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Samtidig er det et stort antall økonomer som støtter Stoltenbergs tunge meritter. På lederplass, skriver VG Lørdag at Jens Stoltenberg etter åtte år som NATO-sjef besitter geopolitisk kunnskap som kan være avgjørende i en tid da dagens verdensorden er truet. Stoltenberg fungerte også som finansminister i fire år på 1990-tallet

Jens Stoltenberg, som denne uken holdt flere møter med Russlands viseutenriksminister Alexander Grushko, sier i et intervju med VG at han ikke har tenkt å trekke søknaden eller gå inn i debatten selv.

– Hvis jeg skulle kommentere hva stortingspartiene mener, ville jeg vært med i den politiske debatten. Jeg vil eller bør ikke. Jeg skal ta meg av prosessen i Finansdepartementet, som jeg er sikker på vil være ryddig og komplett, sier Jens Stoltenberg.

Embetet som sentralbanksjef i Riksbanken blir ledig 1. mars. Dersom Stoltenberg vinner stillingen, har han bedt om utsettelse til 1. november, da hans periode som NATOs generalsekretær går ut.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.