Norge ilegger Grindr app rekordbot

LHBT + dating-appen ble bøtelagt med 65 millioner SEK (6,3 millioner euro) fra Norge for ulovlig datadeling

Norge kunngjorde onsdag at de hadde ilagt en bot på 65 millioner kroner (€ 6,3 millioner), den største som noen gang er registrert i landet for slike saker, for å bruke Grindr-dating for ulovlig datadeling. «Vår konklusjon er at Grindr har gitt personopplysninger om sine brukere til tredjeparter for målrettet markedsføring uten rettslig grunnlag», sier leder av Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, i en melding.

Grindr, som presenterer seg selv som «det største datingnettverket i verden for homofile, bi, transer og skeive», er anklaget for å dele GPS-koordinater, elementer av brukernes profiler (alder, kjønn, etc.) med annonsører. ) og det faktum at de bruker appen, og gir dermed indikasjoner på deres seksuelle preferanser.

Fraværet av tydelig informasjon gitt til brukerne om denne praksisen og deres eksplisitte godkjenning på dette punktet bryter, ifølge Datatilsynet, den generelle databeskyttelsesforordningen (GDPR) implementert i EU i mai 2018. «Vi mener informasjon som indikerer at en person er en Grindr-bruker skal være en spesiell kategori av personopplysninger fordi det sterkt antyder å tilhøre en seksuell minoritet», skriver myndigheten.

Datatilsynet ble beslaglagt av en norsk organisasjon som representerer forbrukere i samarbeid med den østerrikske frivillige organisasjonen Noyb, og advarte i januar om at Grindr var ilagt en bot på 100 millioner kroner, men hadde gitt selskapet frist til 15. februar med å forklare hvor det befinner seg. Grindr hevdet da at de aktuelle fakta var før april 2020, datoen da søknaden endret vilkårene for bruk.

Søknaden i «total uenighet»

«Vi er helt uenige i Datatilsynets resonnement om at det handler om gammel praksis som går flere år tilbake, ikke vår nåværende praksis», gjentok en av tilsynets ledere, Shane Wiley, i en e-post onsdag. «Selv om Datatilsynet har senket straffen fra sitt forrige brev, er Datatilsynet basert på feilaktige konklusjoner og våger seg inn på ukjent juridisk territorium, og den foreslåtte straffen er derfor fortsatt grovt uforholdsmessig», la han til.

Grindr, som har tre uker på seg til å klage, sier han studerer myndighetens vedtak før han bestemmer seg. Søkerne på sin side ønsket sanksjonen velkommen. – Innsamling og salg av personopplysninger er totalt ute av kontroll, sier Finn Myrstad, leder av Forbrukerrådet. «Dette sender et kraftig signal til alle kommersielle overvåkingsselskaper.»

Å være LHBT+ «er ikke en omsettelig vare,» understreket en Noyb-advokat, Ala Krinickyte.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.