Norge forlenger Astra Zeneca stopp – legger ekspertgruppen til

Folkehelseinstituttet, FHI, anbefaler at Astra Zeneca-vaksinen tas ut av vaksinasjonsprogrammet i Norge, sa helseminister Bent Høie på en pressekonferanse i dag.

Men regjeringen ønsker å avvente en endelig avgjørelse og oppnevner en ekspertgruppe som skal gjøre en samlet vurdering av risikoen ved å gjenoppta vaksinasjonen. Norge vil foreløpig ikke bruke vaksinen som har vært suspendert i landet siden 11. mars.

– Vi har ikke nok bevis til å ta en endelig avgjørelse. Vi må vurdere helsekonsekvensene for hele befolkningen, sier Høie.

Ekspertgruppen har i oppgave å legge frem sin rapport 10. mai. De vil også analysere risikoen ved Johnson & Johnson-vaksinen.

– Som FHI er jeg bekymret for de alvorlige bivirkningene som kan være knyttet til Astra Zeneca-vaksinen. Men jeg er også bekymret for en utsettelse av vaksinasjon og hvilke konsekvenser det kan få for å åpne opp det norske samfunnet, sier Bent Høie.

Beslutningen ble tatt i går om at Danmark velger å fjerne Astra Zenecas vaksine fullstendig fra vaksinasjonsskjemaet. Beslutningen er begrunnet med spredningsnivået av infeksjonen i landet og med at de som en forholdsregel for øyeblikket ikke ønsker å vaksinere seg med den. Finland annonserte også at vaksinasjon med Astra Zeneca vil fortsette, men kun for personer over 65 år.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.