Negativ test nødvendig: Østerrike tar også imot ikke-vaksinerte personer

Negativ test kreves
Østerrike ønsker også uvaksinerte velkommen

Fra 1. mars vil innreise til Østerrike igjen være mulig også for de som ikke er vaksinert. Så 3G-regelen gjelder ved ankomst til landet. EU lemper også på inngangskravene fra neste uke: restriksjoner forventes å bli opphevet for personer som er vaksinert med en vaksine på WHO-listen.

Østerrike lemper på opptakskravene. Fra tirsdag, ved kryssing av grensen, vil 3G-regelen gjelde igjen. Det betyr at også personer som ikke er vaksinert kan reise inn i landet igjen dersom de kan vise negativ test. Dette er et viktig skritt for reiselivsnæringen for å kunne ta imot så mange gjester som mulig, inkludert fra Tyskland, resten av vintersesongen. EU har også løsnet på innreisereglene siden 1. mars.

I Østerrike er tilretteleggingen del av en global lettelsesstrategi. Fra og med 5. mars vil så å si alle restriksjoner knyttet til kronen bli opphevet i landet. Så det vil bare være et FFP2-maskekrav i enkelte deler av det offentlige liv. Unntaket er Wien, som i utgangspunktet ønsker å beholde 2G-regelen på enkelte områder, for eksempel i restaurantbransjen. Forekomsten på syv dager, som varte på rundt 2 200 tilfeller per 100 000 innbyggere på én uke, viser en nedadgående trend. Situasjonen er stabil i poliklinikker, spesielt på intensivavdelinger.

Med tanke på økningen i koronavaksinasjonsrater rundt om i verden, bør også inntreden i EU bli litt lettere igjen. Fra 1. mars oppheves restriksjonene på innleggelser som ikke er absolutt nødvendige selv for personer som er beskyttet med en vaksine godkjent av Verdens helseorganisasjon (WHO). Dette går fram av en ikke-bindende anbefaling vedtatt av EU-statene. Så langt er restriksjonene kun opphevet for personer som er vaksinert med et EU-godkjent preparat.

Kinesiske vaksiner er også akseptert

De to kinesiske vaksinene Sinopharm og Sinovac er også på WHO-listen. Enkelte EU-stater kan imidlertid kreve tilleggskrav som negativ PCR-test eller karantene fra personer som har fått en vaksine fra WHO-listen. Restriksjonene bør også oppheves for personer som ble smittet av koronaviruset innen 180 dager etter reise. Barn mellom 6 og 18 år bør kunne komme inn dersom de kan få negativ PCR-test. Barn under 6 år trenger ikke oppfylle tilleggskrav.

For å begrense pandemien ble alle EU-land unntatt Irland og ikke-EU-land Sveits, Norge, Liechtenstein og Island enige om i midten av mars 2020 å i utgangspunktet forby ikke-nødvendige reiser i EU. Avhengig av koronasituasjonen i landene, lempes nå dette brede innreiseforbudet. Kravene til dette er justert med gjeldende vedtak. Anbefalingen er i utgangspunktet ikke bindende. Det finnes unntak for EU-borgere og deres familiemedlemmer, samt for helse- og transportarbeidere, blant annet. Innen utgangen av april vil EU-kommisjonen undersøke om listen over tredjeland som det er mulig å komme inn fra vil bli trukket tilbake. I stedet kan man derfor ta en fullstendig personbasert tilnærming.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.