EU innfører sanksjoner mot Dumaen og russiske banker

I en tale tirsdag kveld sier president Joe Biden at det vi ser er begynnelsen på en invasjon og at USA står overfor den første runden med sanksjoner mot Russland. USA står overfor en total blokade mot to russiske banker. Sanksjoner pålegges den russiske eliten og deres familiemedlemmer.

– Sanksjoner vil ekskludere Russland fra vestlig finansiering, sa Biden i Det hvite hus-talen

– Hvis aggresjonene fortsetter, vil prisen bli høyere for Russland, sier president Biden. Det ligger også bak den tyske kunngjøringen om at Nord Stream 2 vil bli avviklet.

USA vil ikke gå inn i væpnet konflikt med Russland, men presidenten sa at de vil forsvare «hver tomme» av NATOs territorium. USA vil sende forsterkninger til de baltiske statene, både soldater og forsvarsutstyr. Ukraina vil også bli militært støttet av USA.

President Biden kalte Putins tale mandag kveld «forvrengt», men sa at det fortsatt er en sjanse til å unngå det verste scenarioet.

– Vi er åpne for diplomati, hvis det er alvorlig, sier Joe Biden.

Totalt 378 personer og selskaper er underlagt EU-sanksjoner etter Russlands anerkjennelse av Donetsk og Luhansk. Blant dem er 351 medlemmer av Dumaen.

Sanksjonene innebærer å forby personer å komme inn i EU, noe som blant annet betyr at de ikke kan krysse unionens luftrom. Privatpersoner og selskaper mottar også alle eiendeler, som fast eiendom, verdipapirer og lignende, som de har frosset inne i EU. Allerede 230 personer og selskaper knyttet til Russland er på EUs sanksjonsliste etter annekteringen av Krim i 2014.

EU-strategien bak sanksjonene har som mål å:

● De som er involvert i den ulovlige avgjørelsen.

● Banker som finansierer det russiske militæret og annen virksomhet i utbryterområder.

● Utvekslinger som de to utbryterregionene har med EU, slik at Donetsk og Luhansk får de økonomiske konsekvensene.

● Redusere muligheten for den russiske staten og regjeringen til å få tilgang til finans- og kapitalmarkedene i EU.

I tillegg til medlemmer av Dumaen EU har identifisert 27 personer og selskaper. Navnene deres er ennå ikke offentliggjort, men Putin er ikke inkludert, ifølge EUs utenriksminister Josep Borrell.

– Dette vil gjøre vondt i Russland: det vil gjøre mye vondt, sier Borrell.

Han legger til at EU har ytterligere sanksjoner på plass dersom situasjonen i og rundt Ukraina forverres ytterligere.

Bilde 1 av 2
Tysklands kansler Olaf Scholz.

Foto: John MacDougall / AFP

Bilde 2 av 2
Russlands president Vladimir Putin.

Foto: EyePress News / Shutterstock


Tysklands forbundskansler Olaf Scholz overrasket tirsdag omverdenen med nyheter om at den pågående rettslige prosessen for godkjenning av Nord Stream 2-gassrørledningen er stanset.

– I lys av den siste utviklingen må vi gjennomgå situasjonen, spesielt med tanke på Nord Stream 2, sier Scholz.

Rørledningen i Østersjøen er ferdigstilt, men er ennå ikke godkjent for bruk.

Storbritannia står også overfor sanksjoner. I første runde sikter de mot fem russiske banker og tre velstående personer, melder landets utenriksdepartement. Milliardærene er oligarken Gennady Timchenko og brødrene Igor og Boris Rotenberg. Alle er aktive i energisektoren og har nære bånd med president Vladimir Putin. USA har allerede innført sanksjoner mot dem.

I likhet med EU vil Storbritannia innføre sanksjoner mot russiske parlamentsmedlemmer som stemte for å anerkjenne Donetsk og Luhansk. Utenriksdepartementets uttalelse nevner derimot ikke medlemmer av det russiske sikkerhetsrådet. Det var Sikkerhetsrådet som Vladimir Putin formelt konsulterte før han signerte dekretet mandag. Rådet inkluderer for eksempel utenriksminister Sergei Lavrov.

Storbritannias utenriksminister Liz Truss.

Storbritannias utenriksminister Liz Truss.

Foto: Efrem Lukatsky / AFP

– Vi er klare til å gå enda lenger dersom Russland ikke rygger fra stupet. «Vi vil begrense den russiske statens og russiske selskapers mulighet til å finansiere seg i våre markeder, forby eksport av en rekke høyteknologiske varer og ytterligere isolere russiske banker fra den globale økonomien,» sa den britiske utenriksministeren Liz Truss.

EU, USA, Storbritannia med mange har de lenge advart Vladimir Putin om at en invasjon av Ukraina vil koste. Det ville føre til utvidede sanksjoner, tøffere enn noen gang, og ville ramme blant annet enkeltpersoner, russiske banker og russisk import av essensielle varer.

Den vestlige verden prøver å koordinere sine sanksjoner for å ha størst mulig effekt, og dermed fraråde Putin å fortsette sin aggresjon. Ved en storstilt invasjon har det for eksempel blitt spekulert i at russiske finansinstitusjoner kan bli stengt av Swift, et internasjonalt finanstransaksjonssamarbeid.

Canada, Japan, Norge og andre forventes også å ta beslutninger om sanksjoner.

For å vite mer:

NATO-sjef: den farligste situasjonen på en generasjon

Hultqvist: Den russiske invasjonen av Ukraina fortsetter

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.