MSB advarer om alvorlige farer med strømmangel vinterstid: «dårlig forberedelse»

Risikoen for strømbrudd i det svenske strømnettet har økt ytterligere denne vinteren, ifølge Svenska kraftnät. Det etter at Vattenfall annonserte at stoppet ved Ringhals 4 den forlenges til 31. januar neste år.

Normalt kan vi i Sverige importere strøm på vinterdagene når strømproduksjonen i landet ikke strekker til. Men nedleggelse av Ringhals, sanksjoner mot Russland, redusert elektrisitetsproduksjon i Frankrike og lave magasinnivåer i Norge er faktorer som påvirker Sverige og gjør at elektrisitet kanskje må holdes på kalde dager og kobles fra brukere av strøm fra nettet i kortere perioder .

Dette er noe som aldri har skjedd før i Sverige og risikerer å påvirke hverdagen til mange familier og bedrifter.

– Hvis det skjedde, ville det vært en veldig stor endring som naturlig nok ville vekket stor oppmerksomhet, sier Niclas Damsgaard, sjefstrateg i Svenska kraftnät.

MSB: dårlig forberedelse i Sverige

Eiendomssluser, trafikklys, trikketrafikk, varme og elektronisk kommunikasjon er noen av funksjonene som risikerer å bli avbrutt ved en utkobling, sier Statens samfunnssikkerhets- og beredskapsetat (MSB).

– Dessverre er forberedelsene generelt veldig dårlige. Allerede i 2011 identifiserte vi 50 000 samfunnsviktige selskaper som er avhengige av strøm i Sverige. Svært få av dem har gangreserve i dag. Konsekvensen er at mange virksomheter, butikker og bedrifter rett og slett stenger ved strømbrudd fordi det ikke finnes noen plan b, sier Jan-Olof Olsson, leder for forsyningsforberedelse i MSB.

– For folk som har livredningsmaskiner og hjemmehelsetjeneste hjemme, er det alltid en risiko dersom det blir strømbrudd. Selv om man har en gangreserve, må det skje en veksling, sier han.

Forespørselen: det er på tide å begynne å spare

Regjeringen foreslo at myndighetene bør gjennomgå hvordan man kan spare på strømmen. Men både MSB og Svenska kraftnät mener at tiden er inne for at privatpersoner også begynner å spare strøm for å avhjelpe vinterens strømkrise.

– Hvis du kan spare strøm på flere måter, bør du gjøre det, hovedsakelig av økonomiske årsaker, men det hjelper også på systemet, sier Niclas Damsgaard.

– Man skal alltid spare energi og når vi nå er på grensen er det greit å prøve å redusere forbruket for å unngå denne situasjonen, det er et naturlig skritt i forberedelsene til de krisene som finnes, sier Jan-Olof Olsson.

Hør Niclas Damsgaard og Jan-Olof Olsson i videoen over om hvorfor svensker bør spare på strømmen.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *