Italia svinger til høyre | Europaportalens nyhetsside

Italia ser ut til å få sin mest høyreorienterte regjering siden andre verdenskrig. Ifølge en ekspert er det imidlertid for tidlig å si hvordan dette påvirker landets holdning til EU.

En koalisjon av høyreekstreme og høyreekstreme partier sikter mot seier i det nye italienske valget søndag. Det største partiet blir høyrenasjonalisten Fratelli d’Italia, som gikk fra drøyt 4 prosent av stemmene ved siste valg i 2018 til over 26 prosent. Lederen, Giorgia Meloni, ser ut til å bli den første italienske kvinnelige premieren.

Valgresultatet betyr at Italia, ifølge Reuters, får sin mest høyreorienterte regjering siden andre verdenskrig. Høyrekoalisjonen, som fikk i underkant av 44 prosent av stemmene, burde på grunn av valgsystemets utforming fortsatt oppnå flertall i både over- og underhus i parlamentet.

De italienske brødrene er en del av samme partigruppe som Sverigedemokraterna og det regjerende polske partiet Lov og rett i Europaparlamentet.

Meloni endret mening om Russlands synspunkt og støttet vestlige sanksjoner mot landet. Hun har imidlertid tidligere stilt seg sammen med den ungarske konservative statsminister Viktor Orbán i spørsmålet om EU-kommisjonens trussel om stoppe 80 milliarder svenske kroner i EU-støtte i Ungarn.

I en uttalelse etter valget sa Giorgia Meloni at det var «på tide å ta ansvar» og at hennes regjering «vil jobbe for alle italienere». Rai rapporterer.

Ifølge Arturo Varvelli, Italias leder for European Council on Foreign Affairs (ECFR) tenketank, mener han det er en viss grad av uforutsigbarhet i måten Giorgia Meloni vil føre sin utenriks- og EU-politikk på. Han understreker at han fører en politikk som er sentrert om nasjonal interesse, men som samtidig har endret synet på Russland de siste månedene.

– Det er for tidlig å si hva som vil endre seg for EU og dets maktbalanse, sa Varvelli i en kommentar.

Han ser muligheten for at dere delvis vil fortsette på den veien den avtroppende statsministeren, teknokraten Mario Draghi, har tatt med «den nasjonale interessen nedfelt i nasjonale normer», men at dette samtidig kan endres.

– Det er utvilsomt en risiko for at populistiske, EU-kritiske og transatlantiske krefter fortsatt kan avlede den nye regjeringen fra denne nye kursen, sa Varvelli.

Lav valgdeltakelse

Italia har historisk sett hatt en relativt høy valgdeltakelse. Men søndagens valg tiltrakk seg den laveste prosentandelen av velgere noensinne.

Det er ventet at det vil ta flere uker før en ny regjering, den 68. fra 1946, kan settes på plass.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *