Marokko åpner opp for Polisarios viktigste allierte i Sikkerhetsrådet

Rabat prøver å åpne en ny side i sitt spente forhold til Oslo. For dette formål holdt utenriksministeren et videokonferansemøte med sin norske kollega torsdag 29. april.

I den anledning bekreftet Nasser Bourita og Marie Eriksen Søreide sitt felles ønske om ytterligere å styrke båndene mellom de to kongedømmene, «særlig ved å intensivere politiske konsultasjoner samt utarbeide et felles veikart for å føre til konkrete felles initiativ».

«Under utvekslingen om regionale og internasjonale spørsmål av felles interesse, ønsket Eriksen Soreide å hilse på den stabiliserende rollen som Marokko har spilt i regionen», hilste det marokkanske utenriksdepartementet i en pressemelding.

Norge er et ikke-permanent medlem av Sikkerhetsrådet i 1er Januar 2021 – 31. desember 2022. Når det gjelder Sahara-spørsmålet, går stillingene til Oslo-diplomatisjefen og hans forgjengere tradisjonelt inn for Polisario-tesene, inkludert utvidelsen av MINURSOs mandat til å overvåke menneskerettighetene i provinsen. I 2010 gikk også det nordiske landet imot integreringen av Sahara i frihandelsavtalen mellom Marokko og EU.

I april 2020 irriterte Marie Eriksen Søreide også marokkanske tjenestemenn ved å uttale til det norske parlamentet at hennes lands ambassade i Rabat «regelmessig overvåker situasjonen til saharawiske menneskerettighetsforkjempere i marokkanske fengsler og spesielt etter spredningen av koronaviruspandemien».

Diplomatisjefen presiserte da at Norge «i nært samarbeid med FN og de nordiske landene, samt med andre interesserte land», fortsetter å overvåke den «bekymrende» menneskerettighetssituasjonen i regionen.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.