– Mange av oss er i samme situasjon

Politikk

Consigli-gründer Janne Aas-Jakobsen tror flere gründere i selskaper i vekst, som henne, kan måtte vurdere å flytte ut av Norge dersom dagens selskapspolitikk opprettholdes.

Janne Aas-Jakobsen

– Bedriftspolitikk og skattesystem i Norge er rigget for gammel industri og etablert virksomhet, og ikke for innovative oppskaleringer, sier Rådgi– grunnlegger Janne Aas-Jakobsen.

Da de borgerlige partiene Høyre, Frp, Venstre og Krf tirsdag samlet seg for å få innspill til partienes handelspolitikk, kom hun og mange andre norske forretningsmenn med samme budskap.

Aas-Jakobsen vurderer å flytte til Sveits på grunn av formuesskatten, slutte å utvide selskapet i Norge og heller fortsette å bygge selskapet i England, hvor han mener det er bedre forutsetninger for vekstselskaper .

– Ikke rik

Formuesskatten i Norge, som du snakker om, beregnes på grunnlag av den enkeltes nettoformue, som inkluderer blant annet aksjeposter og driftsmidler.

Gründernes viktigste bidrag til politikere som vil kaste regjeringen

For Aas-Jakobsen, som eier mye av Consigli, betyr det at verdien av hans eiendeler øker dersom selskapet henter inn penger for eksempel for å dekke ansattes lønn.

Det betyr at Aas-Jakobsen må bruke store summer av egen lomme for å betale personlig formuesskatt, uten å ha fått mer penger inn på kontoen sin.

– Jeg er ikke rik. Dette er kanskje ikke formuesskatten du mener. Det er ikke snakk om formue, men om penger hentet inn for å dekke lønn, sier han.

Bidrar med arbeidet

Flere andre gründere har allerede kritisert dagens skattepolitikk og formuesskatt, deriblant Lexolves Merete Nygaard og kryptovaluta-gründer Fredrik Haga.

Aas-Jakobsen påpeker også at han bare er ett av mange eksempler på at gründere sliter med å dekke skatteregningene fordi de bygger selskaper som trenger å skaffe penger i vekstfasen.

Han trekker også frem at avhengigheten av kapital i vekststadiet er nettopp det som skiller vekstselskaper som utvikler teknologi og AI fra tradisjonelle selskaper.

I fjor hadde Consigli fakturaer 6,7 millioner norske kroner og fikk et resultat før skatt i minus 10 millioner kroner.

– Det ville vært synd om gårder fikk bygges andre steder enn i Norge. Vi vil gjerne bo her og ønsker å være med og bidra til fellesskapet, sier han og legger til:

– Det er ikke det at vi ikke skal bidra, og vårt bidrag er å skape arbeidsplasser og betale god skatt når vi får inntekt og skatteevne.

Det har også vært uenige stemmer i næringslivet. ODA-gründer Karl Munthe-Kaas uttrykte sin bekymring for hva som ville skje dersom formuesskatten ble avskaffet.

Skatterabatt og takst

Consigli har samlet inn 41 millioner kroner i kapital fra investorer siden oppstarten høsten 2020.

Aas-Jakobsen trekker frem flere eksempler på hvorfor England er best egnet til å drive virksomheten.

– Storbritannia har en unik strategi på hvordan bli ledende innen kunstig intelligens og teknologi, sier han.

Hun trekker blant annet frem skatterabatten som investorer får på tidlige investeringer og at det er mye lettere å få arbeidstillatelse i landet.

VC holdt igjen da Consigli hentet inn 30 millioner norske kroner

Motta gratis nyhetsbrev

Registrer deg for Shifter-nyhetsbrevet for de siste nyhetene, trendene og analyser.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *