Magnus Ranstorp: «Norge har de strengeste terrorlovene i Norden – Sverige kommer sist»

Samarbeid med en terrororganisasjon må være straffbart. Det vedtok Riksdagen onsdag med 319 stemmer for og 28 mot. Venstre stemte nei.

Loven, som skal tre i kraft 1. mars i år, innebærer at handlinger rettet mot å fremme, styrke eller støtte en terrororganisasjon må anses som terrorforbrytelser. Dette kan innebære håndtering av våpen eller ammunisjon, bruk av transport eller leie av lokaler til en terrororganisasjon.

Loven kan ikke anvendes med tilbakevirkende kraft

Siden 2012 har rundt 300 personer fra Sverige reist til konfliktområder, hvorav rundt halvparten allerede har returnert til Sverige. Ifølge terrorforsker og debattant Magnus Ranstorp er den nye loven helt ineffektiv for svensker som har sluttet seg til ISIS.

– Norge har de strengeste terrorlovene i Norden, mens Sverige kommer sist. Vi ville ha innført en lov som ligner den norske, samtidig med dem. Svenskene hadde tid til å reise og reise hjem til ISIS, og lovene kan ikke brukes med tilbakevirkende kraft, sier han.

Forslaget ble avvist

SD, M, KD og L ønsket også en etterforskning lagt til for å kriminalisere deltakelse i en terrororganisasjon også. Men forslaget ble forkastet med 174 stemmer for og 173 mot. Fra begynnelsen ønsket regjeringen også å gjøre tilslutning til en terrororganisasjon ulovlig. Denne delen ble fjernet fordi lovrådet mener at den er i konflikt med organisasjonsfriheten, beskyttet av Grunnloven.

Det pågår for tiden opptil ti foreløpige undersøkelser som involverer blant annet påståtte krigsforbrytelser knyttet til ISIS-hjemvendte. Det er uklart hvor mange som kan bli dømt, ettersom krigsforbrytelser begått i andre land kan være vanskelige å etterforske.

Justisminister Morgan Johansson intervjues om Sveriges terrorlover i søndagens Agenda.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *