Liste: Fire land som har skjerpet våpenlovgivningen

Storbritannia

Debatten om Storbritannias våpenlovgivning blusset opp etter skolemassakren i den skotske byen Dunblane i 1996, da Thomas Hamilton åpnet ild inne på en barneskole. Hamilton drepte 16 barn og en lærer før han tok sitt eget liv.

På tidspunktet for Dunblane-massakren var det ingen spesifikke skytevåpenforskrifter i Storbritannia. Men etter press fra sørgende familier og offentligheten, innførte den britiske regjeringen en endring i loven i 1997 som forbød sivile å eie skytevåpen av stor kaliber. I tillegg satte regjeringen i gang et program for tilbakekjøp av våpen, som resulterte i fjerning av 20 000 våpen fra sirkulasjon.

Norge

Etter å ha detonert en bombe i Oslos regjeringskvarter og drept åtte mennesker, dro Anders Behring Breivik til øya Utöya, stedet for de norske sosialdemokratenes politiske ungdomsleir. Kledd i politiuniform og bevæpnet med en halvautomatisk rifle og en pistol drepte han 69 mennesker, de fleste av dem unge menn.

Allerede før terrorangrepet 22. juli 2011 ble norsk våpenlovgivning ansett som relativt streng. Norske våpeneiere måtte få lisens, være over 18 år, og oppgi en «gyldig grunn» for å eie våpen. Breivik kjøpte våpnene sine på lovlig vis, dels gjennom jaktkortet og dels gjennom medlemskapet i en våpenklubb.

Selv om en uavhengig kommisjon hadde foreslått et forbud mot halvautomatiske rifler allerede et år etter angrepet, tok det til 2018 før Norges parlament vedtok det, og innførte et lovforslag som ytterligere strammet inn landets våpenlover.

New Zeland

2. april 2019 stemte New Zealands parlament for å stramme inn landets våpenlover.

Drøyt to uker tidligere, 15. mars, hadde en våpenmann, australske Brenton Tarrant, gått inn i Al Noor-moskeen i sentrale Christchurch og åpnet ild. En annen skyting skjedde ved Linwood-moskeen. Totalt ble 50 mennesker drept.

– Kort sagt, alle halvautomatiske våpen som ble brukt i terrorangrepet i Christchurch vil bli forbudt i dette landet, sa Jacinda Arden, New Zealands statsminister etter angrepet.

Lovverket forbyr de fleste militære halvautomatiske rifler og betyr at alle som er i besittelse uten tillatelse risikerer to til fem års fengsel. Regjeringen i New Zealand kunngjorde også en midlertidig amnesti og tilbød seg å kjøpe tilbake de nå forbudte våpnene fra offentligheten.

I juni 2020 strammet landet ytterligere inn våpenlovene og innførte blant annet et register for å spore kjøp og salg av våpen.

Finland

Etter blodige skoleskytinger i Finland i 2007 og 2008, der totalt 20 mennesker ble drept, strammet landet inn våpenlovene i 2009. Lovendringen førte blant annet til at aldersgrensen for å eie våpen ble hevet til 20 år for håndvåpen og 18 år – fra de foregående 15 årene – for jaktvåpen. Den har også bedt om at den mentale helsen til de som søker om våpenlisens skal kontrolleres mye strengere.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *