Kunngjør planer om å utvikle et felles rakettsystem for baltisk missil

Arvydas Anuauskas, minister for forskningssikkerhet. Foto av Judita Grigelyts (V)

Baltiske statsministre som møtes i Kaunas tirsdag ble enige om å utvikle felles rakettbrannsystemer.

I den felles departementsuttalelsen het det at statsråder hadde erklært at de hadde til hensikt å delta i utviklingen av et felles regionalt system for skytevåpen.

Ifølge den litauiske forskningssikkerhetsministeren Arvydas Anuauskas er dette fremtidige prosjekter.

Vi prøver å synkronisere litt tid. Hvordan det vil bli nå, kan jeg ikke si spesifikt, for så langt er det appeller, i dette tilfellet, til journalister fra USA, som har disse teknologiene til rådighet, på tirsdag i Kaunas.

Ifølge ham kan dette bli et godt svar på de røde linjene som ble annonsert av Russland.

(Russlandspresident Vladimir) Putin vil akkurat det NATO vil, og de eneste NATO-landene i nord uten at Norge grenser til Russland er Polen og de baltiske statene. Han vil at de ikke skal forsvares, ikke bli angrepet, ikke amerikanske, ikke en NATO-styrke. Det tror jeg ikke vi kan være enige i, sa A. Anuauskas.

Han møtte de latviske og estiske forsvarsministrene Arius Pabriks og Kalle Laanet i Kaunas for å diskutere regionale sikkerhets- og samarbeidsspørsmål i EU- og NATO-formater og for å signere en felles avtale.

K. Laanetas sa at han var svært skuffet over utviklingen av skytevåpensystemer i alle tre landene, noe som er svært viktig for regionen.

Dette er et viktig skritt for å utvikle felles kapasiteter og øke avskrekkings- og forsvarsevnene i regionen, sa den estiske ministeren.

Vesten anklager Moskva for å konsentrere rundt 100 000 soldater på den ukrainske grensen og forberede sitt angrep. Konflikten mellom Kiev-styrkene og de pro-russiske separatistene har pågått i Ukraina i morgen siden 2014.

Russlands president Vladimir Putin avviser at landet hans planlegger et angrep og anklager NATO for å skape spenninger og krever juridiske garantier for at Alliansen ikke vil ekspandere østover.

De siste årene har de baltiske statene samarbeidet mer aktivt om opplæring av offiserer ved Baltic Defence College, overvåking av NATOs luftpolitioppdrag og organisering av fellesøvelser.

Det gjennomføres også synkronisering av kapasitetsplanlegging, felles anskaffelser koordineres, fellesøvelser organiseres, treningskurs, seminarer og egne militære styrker samarbeider. Litauen, Latvia og Estland jobber også sammen for å forenkle prosedyrene for innreise og bevegelse av allierte i de baltiske statene.

Gjengivelse av BNS-informasjon i media er forbudt i media og på nettsider uten samtykke fra UAB «BNS».

Velg selskapene og emnene som interesserer deg. kilder.