Kina kritiserer «ikke-konstruktive» amerikanske sanksjoner

Kina sa torsdag at de er «sterk motstandere» til «ikke-konstruktive» amerikanske sanksjoner mot fem kinesiske enheter anklaget for å fremme handel med syntetiske opioider, ansvarlige for et rekordantall overdosedødsfall i USA.

President Joe Biden bestemte onsdag å stramme inn det amerikanske sanksjonsregimet mot internasjonale narkotikasmuglere, i Kina, men også i Brasil og Mexico.

De første tiltakene gjelder en kinesisk narkotikasmugler og fire kinesiske selskaper anklaget for å ha deltatt i ulovlig produksjon av fentanyl for det amerikanske markedet.

Fentanyl er et kraftig syntetisk opioid som brukes i det medisinske feltet, men hvis bruk kan omdirigeres som et medikament.

«President Joe Biden tar avgjørende grep for å identifisere, demontere og redusere makten til transnasjonale kriminelle organisasjoner» gjennom to dekreter, ifølge et dokument sendt av hans tjenester.

Et av disse dekretene etablerer et nytt organ, «United States Council on Transnational Organized Crime», hvis akronym på engelsk vil være USCTOC, og som vil samle representanter for ulike administrasjoner.

Det andre dekretet etablerer et bredere regime med sanksjoner mot internasjonale narkotikasmuglere hvis eiendeler i USA kan fryses.

Ved anvendelse av dette nye sanksjonsregimet har finansdepartementet kunngjort en rekke mål: i Kina, men også i Brasil og Mexico.

I Kina er en person, Chuen Fat Yip, anklaget for å lede syntetisk narkotikahandel mellom Kina og USA, målrettet, samt fire selskaper: Wuhan Yuancheng Gongchuang Technology, Shanghai Fast-Fine Chemicals, Hebei Huanhao Biotechnology og Hebei Atun Trading .

– «Å tiltale andre» –

«Det er veldig enkelt, mange av råvarene for produksjon av syntetiske opiater kommer fra Kina. Det var viktig å sende en melding om det,» sa en høytstående amerikansk embetsmann, med forbehold om anonymitet.

Beijing ble torsdag overrasket over disse sanksjonene, og understreket at de har «nulltoleranse» mot narkotika. Kinesiske myndigheter sier de allerede har gjort mye for å stoppe handelen med fentanyl og anklager på sin side USA for slapphet.

«Kina er sterkt imot disse måtene å gjøre ting på fra USA» som «ikke er konstruktive,» sa Wenbin, en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, på en vanlig pressekonferanse.

«Vi oppfordrer USA til å respektere fakta, samt selv undersøke årsakene til misbruk» av fentanyl på landets jord og «objektivt dømme Kinas innsats» i stedet for «» å tiltale andre land,» understreket han.

Kina strammet inn lovgivningen i 2019, og satte alle typer fentanyl på listen over kontrollerte stoffer.

– Mer enn 100 000 døde –

I Brasil vil de nye amerikanske sanksjonene gjelde «Primeiro Comando Da Capital», utpekt som «det mektigste organiserte kriminalitetsnettverket i Brasil og et av de mektigste i verden», hvis aktiviteter med narkotikasmugling, hvitvasking av penger, utpressing og kommisjonsdrap spredt over hele verden.

To kriminelle grupper er målrettet i Mexico: Los Rojos og Guerreros Unidos.

Til denne listen er lagt til en rekke nettverk og narkotikasmuglere i Mexico og Colombia som allerede er sanksjonert siden 1995 og 1999.

Mellom april 2020 og april 2021 telte USA 100 306 dødelige overdoser, en økning på 28,5 % i forhold til samme periode i fjor (78 056 dødsfall).

Det er første gang at den symbolske terskelen på 100 000 dødsfall i løpet av et år er overskredet. Dette betyr ett dødsfall hvert femte minutt.

Fentanyl er ikke nødvendigvis ulovlig. Det kan brukes som beroligende middel for kreftpasienter med sterke smerter.

Men kinesiske laboratorier er mistenkt for å forsyne narkotikasmuglere, spesielt meksikanere, med stoffer for å lage fentanyl, om nødvendig ved å forfalske tolldokumenter.

Denne trafikken skjer oftere på internett, og betalinger kan utveksles i kryptovaluta, noe som kompliserer etterforskernes oppgave.

aue-mjw-ehl / bar / oaa

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.