Kina begrenser skjermtid for unge – Sydsvenskan

Økt nærsynthet og frykt for internettavhengighet blant små barn.

Kina forventes å begrense mindreåriges skjermtid til maksimalt to timer om dagen. Regelverket beskrives som det mest restriktive i verden når det gjelder bruk av Internett.

Skjermtiden for kinesisk ungdom forventes å bli sterkt begrenset etter en offisiell avgjørelse. Arkivbilde.

– I Kina er det en helt annen aksept for hva staten kan gjøre med sine innbyggere, sier Björn Cappelin i National Knowledge Centre on China.

Kinas nasjonale internettreguleringsmyndighet, Cyberspace Administration of China ( CAC ), bør snart innføre tiltak for å begrense skjermtid for barn og unge. Forslaget var åpent for «offentlig diskusjon» frem til 2. september. Dette betydde at publikum kunne henvende seg til autoritet med sine meninger.

Når de nye reglene trer i kraft, må alle produsenter av operativsystemer, telefoner, datamaskiner, apper og appbutikker ha en «barnebrukermodus», noe som betyr at du ikke vil kunne bruke telefonen etter to timer. Nyhetsbyrået Bloomberg beskriver endringene som verdens mest restriktive for bruk av Internett.

Kunngjøring

Kunngjøring

Hvordan oversettes det?

– Det er en langsiktig ambisjon fra myndighetenes side om å begrense unge menneskers tilgang til det de anser som tidskastende apper og spill, sier Björn Cappelin, nestleder ved National China Knowledge Center ved Institutt for utenrikspolitikk.

Han påpeker at vedtaket er berettiget ut fra et folkehelsesynspunkt, da folk kan ha problemer med nærsynthet. Det er også en frykt for at barn skal bli avhengige av internett.

– Så er det en politisk bakgrunn som innholdet bør nå unge rundt, understreker han.

Siden 2021 har kinesiske myndigheter lansert ulike former for kampanjer rettet mot ungdom og har stemplet data- og mobilspill som «et åndelig opium». Arkivbilde.

Loven anses som dårlige nyheter for en rekke internettjenester som Tencents WeChat. Bytedance, som eier Tiktok, forventes også å bli påvirket til tross for at selskapet ikke er børsnotert.

Selskaper er vant til å håndtere sensur. Men det er vanskelig å si hvor mye av virksomheten deres som er påvirket av de nye reglene.

– En stor del av bedriftenes innhold er rettet mot ungdom. Å sette retningslinjene ut i livet og sette opp kontrollsystemer vil koste penger, sier Björn Cappelin.

Politikk er over vekst

Teknologibransjen i Kina ser tilbake på tøffe år, påpeker han.

– Ordningen har satt i gang en slags kampanje i 2021 med en rekke belastninger på bedriftene. Beijing følte at den hadde blitt for sterk og hadde for stor innflytelse over innbyggerne. En konsekvens har vært at noen har måttet dele opp virksomheten.

Den kinesiske økonomien er i en skjør tilstand basert på flere indikatorer: høy ungdomsarbeidsledighet, fallende forbrukerpriser, redusert eksport og bekymring for en gjeldsbelånt eiendomssektor.

Kunngjøring

Ifølge Björn Cappelin er den stammende økonomien knyttet til at Kinas forretningsklima har blitt betydelig forverret de siste årene.

– Politiske prioriteringer av partier er høyere enn økonomisk vekst. Partiet er tydelig på at det ønsker å kontrollere forholdene til selskapene. Dette er en medvirkende årsak til at den økonomiske oppgangen ikke har startet etter pandemien.

Kunngjøring

Beijings sentrale forretningsdistrikt ruver i bakgrunnen, men Kinas forretningsklima har blitt dårligere de siste årene, ifølge UIs Björn Cappelin. Arkivbilde.

Hjelp til foreldre?

Han påpeker at det er vanskelig å få et representativt bilde av hva folk egentlig tenker om i påvente av internettregulering fordi tilgangen til informasjon er sterkt begrenset.

– Jeg har deltatt i noen rapporter der folk uttrykker kritikk, og sier det er for tungt og det vil påvirke nettbaserte virksomheter og skapere.

– Det er dette ungdommene vil drive med. Nå lager myndighetene et kjedelig internett i kritikernes øyne. Men jeg antar at mange foreldre i Kina spontant tror at dette gir dem push for å begrense overdreven skjermvisning.

WHO anbefaler at barn mellom to og fem år ideelt sett bruker mindre enn en time om dagen foran telefonen, nettbrettet eller fjernsynet. Land som Danmark, Norge, Tyskland og Frankrike har nasjonale anbefalinger. I Norge oppfordres barn opp til to år til å unngå skjermer helt.

I Sverige er én av to foreldre med barn i barne- og ungdomsskolen bekymret for at barna deres sitter foran skjermer, ifølge en undersøkelse Internet Foundation.

Kunngjøring

Folkehelsetilsynet har mottatt bl.a oppdrag å produsere informasjon om det. Basen skal rapporteres i 2024.

Kinas omfattende pandemiske nedstengninger har skapt et dilemma for regimet: bekymring for at unge mennesker blir overeksponert for internett. Arkivbilde.

Som en streng far

Den grunnleggende forskjellen fra Kina er visjonen og aksepten for hva staten kan gjøre med innbyggerne, påpeker Björn Cappelin.

Kunngjøring

– Staten påtar seg ofte rollen som streng far, som fører tilsyn og utdanner befolkningen. Det handler både om hvor mye du har lov til å se på skjermen og hva du ser på.

Viktig i denne sammenhengen er de harde nedstengningstiltakene som ble pålagt av Kina etter pandemien, som tvang folk til å bruke digitale tjenester for å få kontakt med andre. Barn har blitt vant til å være koblet til fjernundervisning.

– Dette har ført til bekymring for at ungdom har blitt eksponert for mye på internett, sier Cappelin.

– I Kina hevdes det at unge mennesker ikke har noen fremtidsutsikter. Partiet ser det som en trussel mot samfunnsutviklingen. Disse nye forskriftene blir da en måte å bekjempe symptomene på, snarere enn de grunnleggende årsakene.

Fakta

Fakta: Det nye kinesiske fektelaget

De nye restriksjonene innebærer at en slags «brukermodus for mindreårige» er innebygd i alle mobiltelefoner. Det skal gjøre det umulig å bruke telefonen etter to timer.

Ingen under 18 år skal da kunne bruke mobiltelefon etter klokken 22.00 og frem til klokken 06.00.

I fremtiden vil barn og tenåringer som bruker telefonen se appene deres automatisk slås av når tidsfristen utløper.

Alle aldersgrupper under 18 år får også en hvilepåminnelse etter å ha brukt mobilen i mer enn en halvtime i strekk.

Det finnes imidlertid unntak. Foreldre bør kunne overstyre tidsbegrensninger, og enkelte utdannings- og avlastningstjenester vil ikke bli begrenset.

Det er ikke spesifisert hvilke straffer som kan ilegges for overtredelser, men det er vanlig i Kina at selskaper blir holdt ansvarlige for myndighetsreguleringer.

I følge lovforslaget oppfordres mobiltelefonoperatører til aktivt å produsere materiale som «formidler sosialistiske kjerneverdier» og «skaper en følelse av fellesskap for den kinesiske nasjonen».

Frem til 2. september er forslaget åpent for offentlig diskusjon, publikum kan søke landets internettregulator for å gi uttrykk for sine synspunkter. Det er ikke forsket på om det gir noen reell mening for innbyggerne å ta kontakt eller om det er mulighet for å påvirke forslaget.

De siste årene har «internettavhengighet» blitt oppfattet som et utbredt sosialt problem i Kina. Dette har gitt opphav til kritiserte behandlingssentre som er mer som treningsleirer hvor isolasjon finner sted.

Som muligens det mest overvåkede landet i verden, har Kina også et av de høyeste antall internettbrukere i verden. Ifølge kinesiske myndigheter har rundt 1,1 milliarder mennesker tilgang til Internett. Omtrent én av fem brukere er under 19 år.

Nærsynthet har blitt et nasjonalt helseproblem i Kina, som i store deler av verden. Eksperter knytter forekomsten av nærsynthet hos unge mennesker til liten eksponering for sollys eller for mye skjermtid.

Kilder: Bloomberg, CNN, CNBC, IU.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *