Leger tiltalt etter klimatiltak

Terese Nilsson (nærmest på sittende bilde) og Klas Ytterbrink Nordenskiöld (lengst unna) under demonstrasjon i Gøteborg. Foto: Extinction Rebellion Sverige

I slutten av mai deltok rundt 100 klimaaktivister, hvorav tre var autoriserte leger, i en flerdagersaksjon mot oljeindustrien organisert av Extinction Rebellion-nettverket. Assisterende var også representert av andre faggrupper, som psykologer, sykepleiere og folkehelseforskere. En del av demonstrasjonen bestod i å blokkere inngangen til en havn i Gøteborg. Tallrike aktivister er arrestert i forbindelse med dette.

To av de tre legene som deltok i demonstrasjonen er nå siktet for ulydighet mot offentlig orden, da de nektet å flytte etter å ha mottatt pålegg fra politiet. Det er en forbrytelse som kan gi bot eller maksimalt seks måneders fengsel. I tillegg til de to legene er flere andre aktivister siktet. Blant bevisene er avhør, bilder og videoer.

De to legene sier til Läkartidningen at de ikke benekter hendelsene selv, men de benekter forbrytelsene.

– Jeg er enig i hele hendelsesforløpet, men jeg anser det ikke som en forbrytelse å hindre klimaskadelig virksomhet og rette oppmerksomheten mot klimakrisen. Jeg tror jeg handlet under nødloven, at situasjonen er så akutt at det er greit å opptre slik, sier Klas Ytterbrink Nordenskiöld, ST-allmennlege og doktorgradsstudent ved Karolinska Institutet.

Det samme mener Terese Nilsson, også TS-lege i allmennmedisin og stipendiat.

– Klimakrisen er en hastehendelse som som kjent truer helse, liv og eiendom. Og for å få oppmerksomhet gjorde jeg det innenfor rammen av demonstrasjonsfriheten og jeg mener at siktelsen bør avvises.

Begge sier at det var ventet påtale. En del av forberedelsene var å tenke på hvor langt du ville gå og forstå konsekvensene.

– På den ene siden gjør det meg trist å bli straffet for å gjøre oppmerksom på alvoret i situasjonen for vår fremtidige helse, på den andre gir det meg en god følelse å kunne forklare rettsvesenet og samfunnet hva jeg gjorde og hvorfor. Det er en viktig del av disse handlingene: å ta ansvar og forklare, sier Klas Ytterbrink Nordenskiöld.

Terese Nilsson påpeker også at det var viktig for henne at aksjonen var ren og fredelig, også fordi dere er «blålys-kolleger» av politiet.

– Det er viktig å holde roen og at det går bra med politiet. Du har tross alt hatt kontakt med politiet på jobben, vurdert noen i varetekt, eller besøkt noen på legevakten som politiet har fulgt med på.

De to legene sier deres engasjement i stor grad er forankret i at de ønsker å forsvare forskningen og vitenskapen som viser klare sammenhenger mellom klimakrisen og helse.

– Jeg har alltid vært en ekstremt dyktig og lovlydig person; Jeg ble uteksaminert fra videregående skole med utmerkelser og studerte til lege: Jeg er «ultratalent». Men så ble jeg etter hvert veldig desillusjonert, sier Terese Nilsson.

Han viser til forskning og rapporter, blant annet en fra Umeå universitet, som viser til at rundt 7600 mennesker dør for tidlig hvert år i Sverige av luftforurensning. Den har etter hvert engasjert seg mer og mer i klimasaken med konferanser, innbyggerforslag med mer. Men han følte også frustrasjon over at det hadde gått så tregt å gjøre endringen. Det førte til engasjement i Extinction Rebellion.

– Det er en tsunami som kommer mot oss i sakte film. Hver tiende grad utgjør en enorm forskjell når det gjelder sykelighet og dødelighet, sier han.

Saksbehandlingen i tingretten skal nå finne sted i august og september.

Les også:
Lege arrestert under klimaaksjon i Gøteborg: «Det gjør meg trist»
De er leger og klimaaktivister: «Vi som kropp må snakke høyere om trusselen»

å vite mer om klimaendringer og helse på samlingssiden Läkartidningen.

Medisinsk tidsskrift 32-33/2023

Lakartidningen.se
(oppdatert 2023-08-09)

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *