Jonas Gahr Støre, den store vinneren av stortingsvalget

Publisert på:

Venstresiden kommer tilbake til makten i Norge, ledet av Ap Jonas Gahr Støre, som mandag 13. september vant parlamentsvalget, som sto på spill skjebnen til landets oljevirksomhet. Jonas Gahr Støre gjorde slutt på åtte år med høyrestyre. Portrett av denne millionæren som snart burde bli kalt til å styre Norge.

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, aksjonerte mot sosiale ulikheter i et av de mest likestilte landene i Europa. Mangemillionær, med en formue anslått til 140 millioner kroner (omtrent 14 millioner euro) ifølge magasinet Hovedstad og en utdannet i Sciences Po Paris, den som utvilsomt vil bli den neste statsministeren er mye rikere enn flertallet Nordmenn som stemte for det.

En strålende student, utdannet ved London School of Economics og forsker ved Harvard på den tiden, han var misfornøyd med formuen han hadde arvet fra salget av familiebedriften, som produserte ovner. Med sine 61 år ser Jonas Gahr Støre tilbake på en lang politisk karriere. Han var utenriksminister fra 2005 til 2012, deretter helseminister fra 2012 til 2013. Jens Stoltenberg, tidligere statsminister (fra 2000 til 2001 og fra 2005 til 2013), sa om ham: « Jonas er en ekstraordinær person. Han kan mye, har enorme arbeidsferdigheter og en gave til å gjøre folk glade. «

«Super Jonas»

Da han var sjef for norsk diplomati, løste Jonas Gahr Støre en lang strid med Russland om maritime grenser, som gjorde at Norge kunne utvide sine oljeleting. Det var også i løpet av tiden i Utenriksdepartementet at denne gifte mannen og trebarnsfaren fikk tilnavnet «Super Jonas», noe han ikke setter pris på.

På veien mot å vinne absolutt flertall i Huset med Senterpartiet og Sosialistisk Venstre, kunne han ledet regjeringen uten å alliere seg med miljøvernerne som på sin side ønsker å få slutt på oljeletingen.

(Med AFP)

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.