Litaueren, som flyttet til Norge for et år siden, har allerede fått navnet «jegeren» av nordlyset: bildene er rett og slett fascinerende

Glad for å ha bosatt seg i Nord-Norge

Toma Kopylova har bodd i Nord-Norge med familien i ett år. Inntil da har landsmennene tilbrakt flere år i det lille tettstedet Filtvet ved Oslo. Han drømte imidlertid alltid om å bo i Nord-Norge, så etter å ha kjøpt hus til resten av familien, tilpasset han det senere til de reisendes behov og begynte å leie det ut til andre litauere. Estiske, latviske, finske, engelske og russiske naboer som elsker å komme til den koselige gården. Nylig kjøpte familien Kopylov et gammelt motell, som har blitt pusset opp og omgjort til et lite hotell, Camp.

Kopylova sier hele familien er glade for beslutningen om å bosette seg i Nord-Norge i dag. «Her er livet helt annerledes, alt lukter fred, det er ingen hast og konstant jag. Vi bor på den nest største øya i Norge, veldig populær blant lokale og utenlandske turister. Vi har jobb her hele året, fordi havet er full av fisk, leier vi ut båter til innkommende fiskere, en mann vil ha», sier en litauisk litauer.

Nordlysbilder har blitt populære i «Lietuvis pas lietuvį»-fellesskapet

Et bredere publikum fikk vite om T. Kopylovas uvanlige interesse da hun begynte å laste opp resultatene av «jakten» sin til samfunnssiden til det sosiale nettverket «Lietuvis pas lietuvį» – imponerende bilder med nordlyset mot bakteppet av norsk landskap. Folk ble umiddelbart forelsket i slike lovende bilder, spesielt når de ble supplert med andre fotografier med fangster fra kaldtvannsfiske. Nå er det få som har sett de imponerende bildene fotografert av T. Kopylova.

Hovedverktøyene til den litauiske norske «jakten» er kamera og tålmodighet

For T. Kopylova er fotografering så langt bare en hobby som startet helt tilfeldig, under en familietur. Kvinnen ble så fascinert av bildene at hun tok dem med en gang. Da den litauiske nordmannen så at hun ikke kunne få ønsket kvalitet over telefonen, begynte den litauiske nordmannen å lære hemmelighetene til profesjonell fotografering på egenhånd.Toma kopylova

© Bilde fra det personlige albumet

«Ikke alle råd bør følges blindt, de beste resultatene kommer fra eksperimentering. Jeg vet allerede at det ikke alltid er nødvendig å» rømme «fra byens lys. Tvert imot, jeg merker at noen ganger hjelper byens lys for å fange enda vakrere øyeblikk», observerer T. Kopylova.

En erfaren nordlys-«jeger» kan spå spektakulær naturutsikt fra skyene. Det er mange farger, fra grønn til sjelden rosa.

Imidlertid, ifølge T. Kopylova, er de essensielle egenskapene til «jakten» på lys et passende kamera, en støtte og muligheten til å stille inn parametrene riktig. Tålmodighet og fokus på én stilling er også avgjørende.

Norske litauere innrømmer at det ikke alltid er mulig å holde seg rolig og fokusert når man ser på usynlige og betagende bilder. Men den ivrige nordlysjegeren gir seg ikke og prøver igjen.

«Det bare gikk opp for oss da. Jeg dro hjem, gjorde meg klar til å sove, så ut av vinduet – og det var der showet startet! Så så jeg et sjeldent rosa lys,» minnes T. Kopylova.

Den beste tiden å se lyset er vinteren

Fru Kopylova råder alle som ønsker å gå på jakt i den kalde årstiden av året. Han er også takknemlig overfor reisende for å nyte gleden av snø eller fiske.

Ifølge litaueren kan øya Senja i Norge bli «sparket ut» fra september til april. «Man kan ikke alltid forvente å komme seg når man kommer, for alt avhenger av været. Dette er et mystisk fenomen som tiltrekker reisende,» understreker T. Kopylova.

Litauere fra Litauen tilbyr imidlertid å ikke bli opprørt og å dra nytte av moderne teknologiske oppfinnelser. «Det gikk opp for oss da. Sørg derfor for å bruke dem,» anbefaler T. Kopylova.

Kvinnen sier at noen ganger vil folk vite hvordan været vil være for noen måneder siden, eller de vil kunne se nordlyset, men det er umulig å forutse. Spesielt siden det er flere grunner til at nordlyset dukker opp. Dette er værforholdene og solaktiviteten. Men ifølge litauerne kan været endre seg veldig raskt.

«Jeg husker at jeg gikk ute med et barn og så lyset fly over fjellet. Vi skynder oss hjem fordi vi har en balkong med fin utsikt. Dessverre da vi kom tilbake begynte det å snø og lyset var ikke lenger synlig. Men etter en god time at det har sluttet å snø, sier den lille gutten til meg: «Mamma, se ut av vinduet!» Jeg så – og der begynte lyset å danse i alle farger, jeg så den virkelige skjønnheten», sier han. T. Kopylova .

Toma Kopylova er en av heltene i DELFI TV-programmet «World Lithuanian News» i den nye delen «Litauen med Litauen». De mest interessante historiene fortalt av litauere som bor og reiser i utlandet vil være tilgjengelig hver fredag ​​kl. 18.30. på DELFI TV.

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.