Informasjon: Sverige kan bli NATO-medlem om to uker Nyheter

En svensk og finsk NATO-søknad er ventet om kort tid. Det er nå opplysninger om at militæralliansen jobber for å kunne godkjenne søknader på et blunk.

Ifølge norsk VG kan prosessen gå like fort som om to uker. Til dagbladet bekrefter statsminister Jonas Gahr Støre at kravet vil bli håndtert så raskt som mulig.

– Det er snakk om å ikke forlenge den perioden lenger enn nødvendig, sier statsminister Jonas Gahr Støre til avisen.

Expressen meldte tidligere at regjeringen i store deler av april hadde intense samtaler med en lang rekke NATO-land for å sikre støtte til mulig svensk medlemskap.

Kremfiler i Sverige og Finland

Det har de allerede flere NATO-generalsekretærer han sa at Sverige vil kunne få en «hurtig fil», noe som også ble bekreftet av nåværende generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Vi vet at Sverige oppfyller alle NATO-standarder. Du har høy grad av synergi, du har de politiske institusjonene som er nødvendige for å ha kontroll over forsvarsstyrkene, sa han tidligere DN.

Stoltenberg har imidlertid ikke kommentert nøyaktig hvor lang tid godkjenningen kan ta. Offisielt må søknaden om et nytt land godkjennes av alle 30 medlemmer av militæralliansen. Ifølge Stoltenberg ville alle nåværende medlemsland godkjenne svensk og finsk medlemskap.

Både på svensk og finsk side er det en ambisjon om å handle sammen og som tidligere rapportert anslår Expressens kilder at en NATO-søknad fra de to landene kan sendes inn allerede i mai.

LES MER: Premium Regjeringen i intense samtaler med NATO-land

Dette betyr svensk medlemskap i NATO

Hør fra oberstløytnant Joakim Paasikivi om hva forskjellen blir for det svenske forsvaret dersom Sverige blir med i NATO.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.