Ikke alle som drikker fire øl er skjebnebestemt til å ta vare på dem

Tidligere denne uken la Socialstyrelsen ut oppdaterte anbefalinger om risikofylt alkoholbruk. Vanlige folk vil kanskje reagere på at det nå er nok for menn å drikke fire små, sterke øl en gang i måneden, så mye at dette kan bli sett på som risikodrikking.

Men det har også reist spørsmål blant leger og annet helsepersonell. Marina Tuutma, president i Distriktsmedisinsk forening og andre visepresident i den svenske lægeforeningen, sa for eksempel til nyhetsbyrået TT at det trengs mer ressurser for å takle mange flere pasienter i risikoområdet.

Thomas Lindén Foto: Nasjonalt helse- og velferdsråd

Thomas Lindén, lege og avdelingsleder i Nasjonalt råd for helse og velferd, noterte selv spørsmål fra legekolleger om hva de nye anbefalingene vil bety i praksis. Men han sier at helsesystemet ikke forventes å måtte gi mye ekstra omsorg nå.

– Anbefalingene innebærer Ikke at du bør begynne å ringe folk du ikke hadde tenkt å møte av andre grunner. Men når du likevel møter folk som trenger råd om helsen sin, så kan du stole på anbefalingene fra Socialstyrelsen, sier han i Läkartidningen.

Et typisk eksempel er en pasient med diabetes som helsevesenet møter og gir råd om livsstil, for eksempel om alkoholvaner. Og i stedet for å følge de gamle anbefalingene med høyere grenser for risikobruk, kan leger og annet helsepersonell nå følge de nye, nedre grensene.

– Det er ikke slik at alle som drikker over dette nivået skal gjennomsøkes eller Ønsker ta vare på deg selv. Dette er en støtte for yrket; når du skal tilby hjelp. Enkle råd er som regel nok, sier han og fortsetter:

– Verken Statens helseråd eller leger ønsker å styre folk og bestemme hvordan de skal leve livene sine. De ønsker imidlertid at enkeltpersoner skal kunne ta beslutninger basert på kunnskap.

Thomas Lindén understreker at anbefalingene generelt ikke er nye, men at grensene er justert. De er en del av konsolidert og oppdatert helsestøtte som skal publiseres neste år, hvor det skal vurderes nærmere hvilke pasienter som er egnet.

– Men siden ny forskning har fått mange andre land til å endre alkoholanbefalingene sine, har vi valgt å publisere dem nå, sier Thomas Lindén.

Han viser til at noen land rangerer høyere enn Sverige i anbefalingene, mens andre rangerer lavere. Norge mener det er å foretrekke å helt avstå fra alkohol.

– Vi tror ikke dataene støtter det. Når det gjelder nivåer under anbefalingene våre, er vitenskapen ikke entydig: det er for mange usikkerhetsmomenter til at kunnskapsbasert omsorg kan gi råd.

Les også:
Socialstyrelsen styrker alkoholrådene: Fire øl om gangen er risikodrikking

Lakartidningen.se

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *