I det franske valget forener en vesentlig sak jøder og muslimer

PARIS (AP) – Sarah Gutmann har en dårlig følelse når hun forbereder lunsj og snakker om politikk – overfor den aspirerende franske presidenten Marine Le Pen invadere intimiteten til hjemmet hennes og trenge på hennes jødiske tro og kosher kylling- og pølserettene hun steker til mannen sin og deres eldste sønn.

Dette er fordi den høyreekstreme kandidaten ønsker å forby den rituelle slaktingen hvis hun blir valgt neste søndag. Og dette kan ha en direkte innvirkning på hvordan Gutmann mater familien sin og utøver sin religionsfrihet. Hun og mannen hennes, Benjamin, sier at de bør vurdere å forlate Frankrike hvis en høyreekstreme regjering blander seg inn i kosherdiettene til observante jøder. Deres frykt er at under Le Pen kan målretting mot rituelt slaktet kjøtt bare være begynnelsen på skritt for å få franske jøder og muslimer til å føle seg uvelkomne.

«Å angripe måten vi spiser på påvirker privatlivet vårt, og det er veldig alvorlig,» sa Gutmann mens han sysselsatte seg på kjøkkenet i deres parisiske hjem.

«Intensjonen er å målrette minoritetene som irriterer henne og sende en melding til velgerne som er motstandere av disse minoritetene: «Stem på meg, for jeg vil angripe dem og kanskje, med tiden, vil jeg la dem gå'».

Den muslimske kjøperen Hayat Ettabet sa at familien hans kunne bli tvunget til å slakte ulovlig hjemme for å overholde deres religiøse regler, og blø dyrene «på badet, som før».

Le Pen slår fast at alle dyr bør bedøves før slakting og omtaler problemet som et dyrevelferdsproblem. Dette er uakseptabelt for observante jøder og muslimer som tror at bedøvelse forårsaker unødvendig lidelse for dyr og at deres rituelle slakting for kosher- og halalkjøtt er mer humane.

Med den største befolkningen av muslimer og jøder i Vest-Europa, har problemet potensielt store konsekvenser for Frankrike og kan påvirke lokalsamfunn andre steder som kjøper kjøtt eksportert fra Frankrike.. Problemet er en av de mange feilene mellom Le Pen og den sittende president Emmanuel Macron og de tydelig forskjellige synene til Frankrike de stiller til neste søndags valgavstemning. Det forventes å være mye nærmere enn i 2017, da sentrumsorienterte Macron slo Le Pen med et skred.

Miniatyrbilde av Youtube-videoen

«Vi har aldri vært så nærme å ha et høyreekstreme regime,» sa Gutmann. «Ring på alarmklokken.»

Le Pens Frankrike ville vært mer fokusert på indre, med langt færre innvandrere og færre rettigheter for de som allerede er her, mindre toleranse for ikke-kristne tradisjoner og mindre knyttet til EU og omverdenen.

Macron lover stort sett det motsatte når han søker en ny femårsperiode. Macron fokuserte på Le Pens forslag om å avslutte slaktingen uten bedøvelse for å understreke deres politiske forskjeller. Han sa at han ikke ønsker «et Frankrike som hindrer muslimer eller jøder i å spise som deres religion foreskriver».

Le Pen sier at han heller ikke vil det. Men skremte jøder og muslimer finner det vanskelig å tro. Le Pen er ikke motstander av annen praksis som anses som grusom av dyrevelferdsaktivister, som tyrefekting eller spesielt jakt, en tradisjon dypt forankret i det franske landsbygda hvor han søker stemmer. Så fokuset hans på kosher- og halalkjøtt smaker av hykleri for jøder og muslimer som ser et angrep forkledd som dyrevelferd.

Le Pen sier at kjøttet kan importeres i stedet. Men selv det gir ikke mening for kritikere, fordi det ser ut til å stride mot Le Pens generelle regel i Frankrike om at landet skal produsere mer på egenhånd og importere mindre.

Feltet hans har også snudd på hodet. Jordan Bardella, nummer 2 i Le Pen som leder deres National Rally-parti når det søker presidentskap, sa i mars at hun ønsket et fullstendig forbud mot kosher- og halalkjøtt, både importert og fra innenlandsslaktede dyr.

Jødiske ledere svarte i en uttalelse at det «avskyelige» forslaget ville tvinge et stort antall jøder og muslimer til å forlate.

Men Le Pen og Macron modulerer begge sine posisjoner i saker som er viktige for velgere som ikke støttet dem i første runde av valget, og prøver å samle opp stemmene de trenger for å vinne andre runde. Spesielt Macron har mildnet planen sin om å heve pensjonsalderen til 65. Le Pen prøver å fremstå som mer inkluderende.

«Jeg kommer ikke til å bli kvitt halal- og kosher-slaktere i det hele tatt,» sa han denne uken. Han sa at kjøtt fra dyr som er elektrisk eliminert kan vise seg å være et akseptabelt halalalternativ for noen muslimer. Men ellers ville «importen av dette kjøttet være autorisert, selvfølgelig».

«Det vi ønsker er å virkelig stoppe denne svært intense dyrelidelsen som er konsekvensen av slakting uten bedøvelse,» sa Le Pen.

Slovenia, Danmark og Sverige, samt Sveits som ikke er medlem av EU, Island og Norge, har avskaffet religiøse unntak, som betyr at kosher- og halalkjøtt må importeres. Det samme er regionene Flandern og Vallonia i Belgia. Forbudene ble utfordret ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen av Yohan Benizri, visepresident for den europeiske jødiske kongressen.

Han sier at forbud mot religiøs slakting får jøder til å føle «vi ikke er en del av europeisk kultur» og «fremstiller oss som en form for villmenn».

Ettersom Frankrike eksporterer kosher kjøtt, vil et forbud mot produksjonen «ha en ødeleggende effekt» på jødiske samfunn andre steder, sa han.

«Det vil også være et ødeleggende signal fordi vi nok en gang ikke ville være velkommen i EU,» sa Benizri.

Da sønnen hennes var ferdig med lunsjen, sa Sarah Gutmann at det mest urovekkende aspektet ved en lov som ble fremsatt av Le Pen om saken ville være om den ble møtt med generell likegyldighet.

«Da, egentlig, kommer jeg til å bli veldig, veldig redd,» sa hun. «Hvis jeg ser en urettferdig lov vedtatt og ingen reagerer, så vil vi fortelle oss selv at vi virkelig er i fare.»

___

Associated Press-reporterne Nicolas Garriga i Paris og Elaine Ganley i Vernon, Frankrike bidro.

__

Følg APs dekning av det franske presidentvalget på https://apnews.com/hub/french-election-2022

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.