Hvorfor tiltrekkes store filmer av Norge? | MovieZine

Tom Cruise og Scarlett Johansson er bare noen av stjernene på norsk jord. Mange Hollywood-filmer er spilt inn i vår kjære nabo, men spesielt de siste årene har samarbeidet med amerikanske filmproduksjoner ført til en milliardindustri.

Allerede på 1960-tallet ble en scene fra Bond-filmen «You Only Live Twice» spilt inn i Mågerø i Oslofjorden for å skape en illusjon av en kald russisk vinter. I 2019 gikk sirkelen for fullt da filmen som kommer ut 007 tok opp flere scener i Nittedal kommune og skapte lokal oppstyr da flere områder ble stengt for innspilling. Men dette er neppe siste gang Hollywood velger å spille inn noen av sine største filmer i vårt naboland.

I Sverige regnes det som litt dyrt og tungvint å skyte – til og med thrillerne «Midsommar» og «Ritualet» som faktisk foregår på gul-blå bakgrunn ble spilt inn i henholdsvis Ungarn og Romania. Men i Norge fant amerikanske filmskapere ut at du ikke bare kan dra nytte av den vakre vinternaturen og fjellene, men du kan også spare penger.

Norske myndigheter innførte for noen år siden et insentivprogram, som innebærer at utenlandske produksjoner kan få dekket inntil 25 % av de godkjente kostnadene brukt i Norge og utbetalt til norske skattebetalere. Norge tjener med andre ord på pengene – opptil en milliard kroner så langt – fra ulike Hollywood-produksjoner brukt på norske tjenester og produkter, mens filmene selv får en del av kaken i form av en kompensasjonsordning.

Ifølge Norsk filminstitutt vil dette systemet bidra til å øke antallet store internasjonale film- og serieproduksjoner i Norge for å fremme norsk kultur, historie og natur. Direktør for Kjersti Mo filminstitutt avdekket at insentivprogrammet så langt har tiltrukket 1,107 milliarder kroner produksjonsaktivitet til Norge.

– Etterspørselen etter systemet er omtrent det dobbelte av det budsjettet tillater. Ikke bare fra Hollywood, men også fra Bollywood, Kina og resten av Europa. Han bidro til Norges inntekter og norske kinoarbeidere fikk andre jobber enn de ellers ville hatt mulighet til å prøve, sier Kjersti Mo.

Senest var det Tom Cruise og hans syvende film «Mission: Impossible» som ble spilt inn i Romsdalen, hvor stjernen gladelig møtte norske fans i opptakspauser. Filmen, laget til tross for strenge pandemiregler, hadde en rekordstor tilbakebetalingsramme på 49,6 millioner kroner.

Her er noen andre bemerkelsesverdige filmer som i det minste delvis ble spilt inn i Norge:

«Sort enke» (2021)

Den bioaktuelle Marvel-filmen ble spilt inn i Sæbø by og veistrekningen Trollstigen. Stjernen Scarlett Johansson er kanskje å se på Joker-matbutikken, men færre vil se henne på det norske kinolerretet ettersom flere kinoer har boikottet filmen da den allerede kan streames.

«Endre størrelse» (2017)

Samfunnet der miniatyren Matt Damon blir med i Alexander Paynes skuespill er i Trollfjord i Lofoten. Damon var populær blant lokalbefolkningen, men filmen vakte oppsikt da han stengte fjorden i flere dager for å filme i fred.

«Harry Potter og Halvblodsprinsen» (2009)

Alle JK Rowlings heltefilmer ble spilt inn i Storbritannia, med unntak av én scene fra den sjette filmen. De ventet forgjeves i to måneder på snø i Skottland på en sekvens der toget til Galtvort krysset et snølandskap. Til slutt ga de opp og dro til Bjorli i Lesja kommune.

«Romimperiet slår til igjen» (1980)

For scenene på den frosne planeten Hoth dro «Star Wars»-teamet til byen Finse, som matchet George Lucas» visjoner. Dessverre planla de en stor snøstorm som de involverte beskrev som en av tidenes verste.

«Snømannen» (2017)

Originalregissør Martin Scorsese ønsket å flytte handlingen fra Jo Nesbøs bok til Chicago. Dette skjedde ikke og Tomas Alfredson overtok filmen, som ble spilt inn i Oslo og andre interessante steder i Norge. Selve filmen var imidlertid en katastrofe som virkelig mislyktes.

«Prinsipp» (2020)

Christopher Nolans actionrøyk ble filmet i seks forskjellige land, inkludert Norge. Landets vakre natur ble imidlertid ikke brukt, men stjernene Robert Pattinson og John David Washington filmet i Oslos Bjørvika og Tjuvholmen bydeler.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *