Hvordan påvirker teknologi og innovasjon fremtidens arbeidsmiljø?

Det skjer store teknologiske omveltninger på alle områder av norsk arbeidsliv. Noen yrker har raskt utviklet seg fra manuelle operasjoner til automatiserte og digitaliserte operasjoner. I andre yrker kan arbeidet ha gått mindre frem, men det skapte likevel en annen arbeidshverdag.

Når jobben endres, endres også arbeidsmiljøet. Men det kan ta tid å tilpasse organisering, planlegging og gjennomføring av arbeidet når jobbene er nye.

Hør episoden her:

Du kan abonnere på Arbeidsmiljørådet i podcast-appen din. Du kan også spille av podcasten i boksen her eller på Spotify, Google, eple OG Fortsatt.

Det kan være belastende for ansatte

I tredje episode av Arbeidsmiljørådets podcast diskuterer STAMI-direktør Pål Molander sentrale utfordringer for fremtidens arbeidsliv, med NHO-nestleder Anniken Hauglie og Håkon Haugli, direktør i Innovasjon Norge.

I STAMIs systematiske syntese av kunnskap om teknologisk utvikling og arbeidsmiljø ser vi at ny teknologi på arbeidsplassen i seg selv kan være positivt. Men hvis utviklingen samtidig er for stor, uten god opplæring og introduksjon, kan det bli belastende for ansatte.

Videre kan nye muligheter for å være mer tilgjengelig enn før skapes av telepress. Dette er opplevelsen av forventningen om at du må være tilgjengelig utover arbeidstiden, for eksempel fordi du er tilgjengelig til enhver tid via telefon.

Utdanningen må holde tritt

– For å kunne skape nye arbeidsplasser i Norge i fremtiden er teknologi og innovasjon viktig. Men vi må samtidig kunne trives med god helse og trives på jobb, sier Håkon Haugli.

Dette vil etter hans mening være en av de største utfordringene for norsk arbeidsliv i fremtiden. Anniken Hauglie mener utdanning er viktig for å utvikle arbeidslivet i takt med teknologien.

– Det er et stort behov for å endre arbeidslivskompetanse i en mer digital retning. Mange fremtidige mekanikere lærer å skru inn gamle dieselbiler på skolen, mens man i dag på verkstedet må være mer eller mindre programvareingeniør, sier Anniken Hauglie.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *