HD ser ingen juridisk hindring for utlevering til Rwanda

Den 44 år gamle småbarnsfaren har bodd i Gøteborg i 15 år og har sittet i varetekt i over ett år. Han ble arrestert etter Rwandas utleveringsforespørsel, mistenkt for å være involvert i folkemordet på Tutsi i 1994.

Saken gikk til den svenske aktor og Høyesterett, som deretter følger aktors linje og kunngjorde tirsdag at det ikke er noen juridiske hindringer for utlevering til Rwanda.

Mannen motsatte seg det utlevering og dens forsvarsadvokater Thomas Bodström og Hanna Larsson Rampe har hevdet at det rwandiske rettssystemet har så alvorlige mangler at mannen ikke kan garanteres en rettferdig rettergang i hjemlandet.

I sin avgjørelse slår HD fast at selv om det er «alvorlige mangler» i det rwandiske rettssystemet, kan mannen fortsatt utleveres. Retten skriver også at det er rapportert om tortur som ble brukt mot regimekritikere i Rwanda, men at 44-åringen ikke klarte å demonstrere tilstrekkelig godt at han var politisk involvert mot den sittende presidenten og hans regime.

«I denne sammenheng kan det ikke anses bevist at det er en reell risiko for at NN (navn på 44-åringen, red.) risikerer å bli forfulgt på grunn av sin politiske oppfatning dersom han blir utlevert til Rwanda, skriver han. HD.

– Det er veldig merkelig, for han ble nektet statsborgerskap i Sverige fordi han er politisk aktiv. Det var 15 år siden og da ble hans opplysninger om at han var politisk aktiv tatt på alvor, men nå var det ikke nok, sier advokat Thomas Bodström.

Nå er det opp til regjeringen avgjøre om mannen skal utleveres eller ikke. Til forsvar for 44-åringen tok Thomas Bodström og Hanna Larsson Rampe en beslutning den norske regjeringen nylig tok om å stoppe utlevering til Rwanda.

HD skriver også i sin avgjørelse at selv om det ikke foreligger rettslige hindringer for utlevering, kan regjeringen gjøre en annen vurdering enn retten når det gjelder mannens behov for beskyttelse.

– Høyesterett sender en hilsen og sier regjeringen kan komme til en annen konklusjon. Slik var det i Norge. Høyesterett sa ja, men regjeringen stoppet. La oss håpe det er det samme her – at man ikke sender en småbarnsfar til tortur, sier Thomas Bodström.

Bodil Bassman behandlet saken på vegne av aktor. Hun er glad for HDs avgjørelse.

– Jeg føler de går på vår linje for fullt, sier han og fortsetter:

– Vi kom til samme konklusjon som HD, at det ikke er noen hindringer i denne enkeltsaken. Vi dekker det samme som HD om forholdene i Rwanda, men vi kommer likevel til den konklusjonen at det er det i denne enkeltsaken.

Les DN-nyheter fra Gøteborg.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *