Fossilfri mineralgjødsel 2023 – Nyheter i landbruket

I 2019 startet Yara og Lantmännen et samarbeid om å utvikle en fossilfri mineralgjødsel. Det er nå en realitet og kommer på markedet neste år.

De to første selskapene som signerer en kommersiell avtale om salg av fossilfri mineralgjødsel er Yara og Lantmännen. Bildet viser fra venstre Hans Larsson, Yara og Torbjörn Wahlström, Lantmännen. Foto: Mårten Svensson

Samarbeidet mellom Yara og Lantmännen førte til en kommersiell kontrakt. Mineralgjødselen skal produseres av Yara og markedsføres av Lantmännen i Sverige.

Så hvordan vil det gå? I ammoniakkproduksjonen, som ligger til grunn for mineralgjødsel, vil fossilt brensel som naturgass erstattes av fornybare energier som norsk vannkraft. For å produsere fossilfri mineralgjødsel i fremtiden kreves en utvidelse av den grønne ammoniakkvirksomheten og Yara driver en rekke ulike prosjekter i Nederland, Australia og Norge for å lykkes.

Lavere klimaavtrykk

Resultatet blir ifølge en pressemelding en gjødsel med 80-90 % lavere klimaavtrykk.

– Samarbeid med Lantmännen om fossilfri mineralgjødsel er nøkkelen til å redusere utslippene fra næringskjeden. Skal vi nå de globale klimamålene i Parisavtalen, må vi endre matsystemet, som krever samarbeid i hele forsyningskjeden og at vi ikke jobber i siloer. Vårt partnerskap med Lantmännen er et konkret eksempel på dette, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara, i en pressemelding.

Vær i frontlinjen

Lantmännen ønsker å lede utviklingen mot fremtidens klimanøytrale landbruk.

– Med Yaras fossilfrie gjødsel kan svenske bønder fortsette å gå foran og vi kan tilby våre kunder bærekraftytelse i tråd med globale klimamål og forbrukere mer bærekraftig produsert mat. Med partnerskapet kan vi møte en økende etterspørsel etter bærekraftige produkter også i fremtiden, sier Per Olof Nyman, konsernsjef i Lantmännen.

Fakta: Fossilfri mineralgjødsel

  • I dag har Yaras nitratbaserte mineralgjødsel produsert i EU og Norge allerede rundt 50-60 % lavere karbonavtrykk enn de fleste gjødsel utenfor EU. Dette er takket være bruken av Best Available Technology (BAT), en katalytisk renseprosess som reduserer produksjonsutslipp. Teknologien er utviklet av Yara og deles nå med andre produsenter.
  • I 2023 vil Yara kunne forsyne markedet med nitratfri gjødsel som ytterligere reduserer karbonavtrykket med 80-90 % takket være bruk av fornybar energi.
  • Det uavhengige sertifiseringsorganet, DNV, vil verifisere den klimatiske påvirkningen av produktet i henhold til PCF-metoden (Product Carbon Footprint). Dette er en av de mest etablerte metodene for å bestemme klimapåvirkningen til et produkt.
  • Yara arbeider også for å redusere den gjenværende klimapåvirkningen, for eksempel ved å tillate bruk av resirkulerte næringsstoffer og øke energieffektiviteten til produksjonsanleggene.

Kilde: Yara

Artikkelen ble publisert torsdag 13. januar 2022

— –

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.