Assads syriske regime prøvde i Europa

  • Tyskland dømte en tidligere syrisk oberst til livstid i fengsel.
  • Frankrike utstedte sine første internasjonale arrestasjonsmeldinger for syriske etterretningstjenestemenn i 2018.
  • I Sverige sendte fire frivillige organisasjoner inn en klage mot Assad og flere høytstående tjenestemenn for kjemiske angrep i 2021.

Ettersom en tidligere syrisk etterretnings-oberst er dømt til livsvarig fengsel i Tyskland for forbrytelser mot menneskeheten, ser vi det økende antallet saker som reises i Europa mot tilhengere av president Bashar al-Assads regime.

I februar 2021 fengslet den samme Koblenz-domstolen som torsdag dømte Anwar Raslan den tidligere lavtstående syriske etterretningsagenten Eyad al-Gharib for medvirkning til forbrytelser mot menneskeheten i verdens første rettsforfølgelse for overgrep.

Her er en oversikt over sakene:

Tyskland

Tyskland brukte prinsippet om universell jurisdiksjon, som tillater et fremmed land å straffeforfølge forbrytelser mot menneskeheten, inkludert krigsforbrytelser og folkemord, uavhengig av hvor de ble begått, etter å ha mottatt klager fra syrere som hevder å bli torturert i regimets fengsler.

I mars 2017 inngav syv syriske torturoverlevende og en menneskerettighetsgruppe en kriminell klage i Tyskland mot syriske etterretningstjenestemenn.

Samme år, ifølge den tyske menneskerettighetsgruppen ECCHR, ble nesten 27 000 bilder tatt av en tidligere syrisk militærfotograf kjent som Caesar, som dokumenterte tortur og død i regimets fengsler, overlevert til tyske domstoler.

I november 2017 kunngjorde EMK at to nye klager for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser var inngitt av 13 syrere for påståtte torturhandlinger.

Syv andre syriske menn og kvinner som hevdet å ha lidd eller vært vitne til voldtekt og seksuelle overgrep i Assad interneringssentre, sendte også inn en klage til tyske påtalemyndigheter, avslørte gruppen i juni 2020.

LES | Tidligere syrisk oberst dømt til livsvarig fengsel i en tysk torturrettssak

De utnevnte ni høytstående embetsmenn fra regjeringen og luftfartsetterretningen, inkludert den syriske etterretningsoffiseren Jamil Hassan, som allerede er gjenstand for en internasjonal arrestasjonsvarsel.

Rettssaken mot en syrisk lege anklaget for tortur, drap og forbrytelser mot menneskeheten åpner i Frankfurt 19. januar.

Frankrike

I september 2015 åpnet en påtalemyndighet i Paris en foreløpig etterforskning mot Assad-regimet for forbrytelser mot menneskeheten anklaget for kidnapping og tortur.

Den påfølgende juli inngav familien til en syrisk lege som døde i et regjeringsfengsel en klage i Paris for tortur og drap.

En annen fransk domstol åpnet en etterforskning i 2016 av forsvinningen av Mazen Dabbagh og hennes sønn Patrick, to fransk-syriske statsborgere som hadde blitt arrestert i Syria tre år tidligere.

Frankrike utstedte sine første internasjonale arrestasjonsadvarsler mot syriske etterretningstjenestemenn i 2018 for «medvirkning til tortur» relatert til saken, samt «medvirkning til forbrytelser mot menneskeheten» og «medvirkning til krigsforbrytelser».

Ordningene var rettet mot National Security Bureau-direktør Ali Mamluk, flyvåpenets etterretningssjef Jamil Hassan og Abdel Salam Mahmoud, som var ansvarlig for Damaskus-grenen til den etterforskende grenen av luftfartsetterretning.

I april 2021 klarte tre frivillige organisasjoner som hadde sendt inn sivile klager å åpne en etterforskning av kjemiske angrep i 2013 tilskrevet den syriske regjeringen. Saken, som allerede er anlagt i Tyskland, ble anlagt i navnet til ofrene for angrepet i 2013 og et saringassangrep i 2017.

I desember 2021 ble en fransk-syrian fengslet, mistenkt for å ha gitt den syriske hæren materiale som kunne brukes til å lage kjemiske våpen.

Det er første gang en person er blitt funnet anklaget i Frankrike for å støtte Assads tropper, sa rettstjenestemenn.

Andre land

I juli 2017 avviste en spansk domstol en klage inngitt av en spansk med syrisk opprinnelse mot ni syriske myndighetspersoner for tvangsfengsling, tortur og påstått henrettelse av broren hennes i 2013.

Det ble også innledet søksmål i Østerrike, Norge og Sverige, som i 2017 var det første landet som dømte en tidligere soldat for krigsforbrytelser.

I Sverige sendte fire frivillige organisasjoner inn en klage i april 2021 mot Assad og flere høytstående tjenestemenn etter to kjemiske angrep i 2013 og 2017.

FNs mekanisme

I 2016 etablerte FN sin egen internasjonale, upartiske og uavhengige mekanisme, som forbereder anklager om krigsforbrytelser mot enkeltpersoner i forbindelse med Syria-konflikten.

Siden 20. april har kroppen samlet bevis for bruk i mulige fremtidige studier.


Gå aldri glipp av en historie. Velg fra vårt utvalg av nyhetsbrev for å få nyhetene du ønsker direkte i innboksen din.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.