Fortum og Outokumpu gjennomfører en atomkraftundersøkelse i Torneå

Stålselskapet Outokumpu og energiselskapet Fortum har signert den første samarbeidsavtalen for bygging av SMR-reaktorer i Norden. Målet er å produsere utslippsfri strøm til stålverket Outokumpus.

Outokumpu er et av de største karbonutslippsselskapene i Finland akkurat nå.

Outokumpu er Finlands største strømbruker. Som et alternativ til å skaffe fossilfri strøm, undersøker selskapet muligheten for å bygge en småskala reaktor i Torneå i samarbeid med Fortum.

Fortum annonserte i oktober i fjor at selskapet begynner å studere forholdene for små modulære reaktorer (SMR) i Finland og Sverige.

Outokumpus anlegg i Torneå er det mest integrerte produksjonsanlegget for rustfritt stål i verden. I samme område av anlegget er det et ferrokrom-anlegg og alle stålproduksjonsavdelingene: stålstøperi, varmtvalseverk og kaldvalseverk. Foto: Outokumpu

På et konkret sted og med et konkret formål.

Fortum har allerede publisert samarbeidsprosjekter med Helen, Sveriges Kärnfull Next, Frankrikes EDF og britiske Rolls Royce som en del av etterforskningsarbeidet.

Samarbeidet med Outokumpu er imidlertid det første prosjektet hvor forholdene for SMR utredes på et konkret sted og med et konkret formål.

– Vi ønsker å studere hvordan en SMR kunne bygges i virkeligheten, men dette er langt fra et reelt prosjekt, sier Laurent Leveugle, leder for etterforskningen av nybyggingen av atomkraft initiert av Fortum.

Leveugle sier til den Helsingfors-baserte avisen Hufvudstadsbladet at etterforskningsprosessen om mulig ny atomenergi foregår i etapper og samarbeidsprosjektet med Outokumpu har bare tatt det første skrittet. Det er ingen handelsramme, men tanken er å utveksle informasjon.

– Når studiene er ferdige vil det være tid for konklusjoner, men det er ennå for tidlig å si når det blir, sier Leveugle.

Trenger grunnleggende kraft

Outokumpu, som er forpliktet til langsiktig nullutslippsstålproduksjon, trenger utslippsfri elektrisitetsproduksjon. Stålselskapet er blant annet den største nasjonale aksjonæren i Fennovoima og hadde håpet å få strøm fra det planlagte atomkraftverket Pyhäjoki.

Etter at prosjektet, med russiske Rosatom som utvikler og hovedaksjonær, ble lagt ned, trenger Outokumpu nye alternativer.

– Finland trenger også nye atomenergiteknologier, og her jobber vi med Fortum. En idé med SMR er reaktorskalerbarhet. Det skaper fordeler ettersom det på sikt blir både raskere og billigere å bygge, sier Pia Aaltonen-Forsell

Finansdirektør i Outokumpu.

Det tar et par år

Outokumpu og Fortum må nå se på det hele, understreker Aaltonen-Forsell. Tanken er blant annet å se hvilke typer små modulreaktorer som finnes på markedet og hvilke økonomiske forutsetninger som er for å bygge dem sammen.

– Etterforskningen kan ta et par år, så kan vi vurdere en eventuell investeringsbeslutning, sier Pia Aaltonen-Forsell.

Fortums kartlegging av ny atomenergi går gjennom de tekniske og kommersielle forholdene for bygging av nye reaktorer. Det sosiale aspektet, aksept av SMR samt politiske vilkår for nybygg og rettstilstanden er også inkludert i kartleggingen.

Kilde: HBL

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *