Forskerens oppfordring: «Erstatt de som ikke bryr seg»

Den såkalte arktiske forsterkningen gjør at oppvarmingen har større effekt i den arktiske sonen. Miljøer reagerer på en måte som forsterker effektene. Som når havisen forsvinner, absorberer det mørke havet varmen i stedet for når isen reflekterer varmen tilbake.

Det er flere effekter som dette, og de akselererer oppvarmingen av jorden. Arktisforsker Rasmus Benestad mener land må investere i internasjonale samarbeid for å snu utviklingen i Arktis og rundt om i verden.

Han mener også at de som har hatt roller lenge og ikke har handlet for klimaet bør erstattes.

– Vi har visst dette lenge og veldig lite har skjedd, min gjetning er at hvis du finner nye folk i viktige stillinger, folk som bryr seg om å løse disse problemene, så tror jeg vi kan løse det, sier Rasmus Benestad, seniorforsker ved Meteorologisk institutt og leder for avdelingen for klimamodellering og analyse.

«Erstatt de som ikke oppførte seg»

Rasmus Benestad er også knyttet til AMAP, Arktisk råds arbeidsgruppe for vurdering og overvåking av det arktiske klimaet. Ifølge en AMAP-rapport fra 2021 må utslippene reduseres, men det handler også om å tilpasse seg et klima i endring.

Der understreker de også viktigheten av å bygge ut klimaindikatorer sammen med urfolk, for å kunne spore endringer og påvirkningen endringer har på samfunn i og rundt Arktis.

Valget holdes søndag i Sverige, hvilke råd har du til politikerne?

– Politikerne bør fremme bruk av fornybare energikilder og energisparing, slik at energibehovet går ned. Det er også viktig å ta hensyn til natur, miljøspørsmål og sørge for at grønn omstilling skaper en mer rettferdig verden, sier Rasmus Benestad, seniorforsker ved Meteorologisk institutt.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.