Driftsleder i Svenska kraftnät – «Vi er i en mer delikat situasjon»

Når vinteren nærmer seg, viser Svenska kraftnäts analyser at det er rundt 30 timer hvor Sverige ikke vil være selvforsynt med strøm. Dette er vanligvis ikke noe problem, da vi normalt kan importere fra våre naboland. Men situasjonen i omverdenen har gjort forholdene verre.

Vinterens mørke og kulde øker behovet for strøm. Tiden når strømforbruket er på sitt maksimale kalles vanligvis topplasttid. Sist vinter falt denne timen 7. desember kl 17-18, da forbruket var 25.600 MWh/t.

Svenska kraftnät publiserer hvert år rapporten Energibalansen i det svenske elmarkedet med en prognose for neste vinters energibalanse, det vil si hvordan produksjon og forbruk vil balansere over en kortere periode. Rapporten slår fast at energibalansen for topplasttimen for neste vinter er minus 1400 MW dersom vi har en normal vinter, noe som betyr at Sverige må importere like mye for å dekke strømforbruket. Siden rapporten ble offentliggjort i juni har situasjonen forverret seg.

– Den langvarige overhalingen av atomreaktoren Ringhals 4 og de reduserte mulighetene for å importere strøm fra andre land har satt oss i en mer følsom posisjon enn sist vinter når det gjelder å levere strøm i vinter, sier Pontus de Maré, driftssjef i Svenska kraftnät.

Redusert forbruk forbedrer situasjonen

Hvis omstendighetene hadde vært de samme som i vinter, ville den svenske elforsyningen stått litt bedre i år fordi det ble lagt inn mer vindkraft i systemet.

– Vi hadde en startsituasjon med et importkrav på 30 timer i vinterperioden. Men vi har mistet 1.000 MW produksjonskapasitet da Ringhals 4 ikke blir tilgjengelig før 31. januar. Dette økte importkravet til 150 timer, sier Pontus de Maré.

Høye priser og oppmerksomhet på strømsparing har imidlertid gjort at svenskene har redusert strømforbruket. Husholdningene reduserte forbruket betydelig i september, sammenlignet med september i fjor.

– Det betyr gledelig at vi er tilbake til et 30 timers importkrav. Dette trenger normalt ikke være et problem; Sverige er vanligvis i stand til å importere strøm i disse situasjonene fra nabolandene. Men det kan bli vanskeligere denne vinteren på grunn av endringer i omverdenen, sier Pontus de Maré.

Miljøfaktorer har en negativ innvirkning

Krigen i Ukraina har redusert tilgjengeligheten av energi tilgjengelig i blant annet Tyskland og Polen. Frankrike, som normalt er et relativt stort eksportland, kan i stedet måtte importere strøm i vinter.

– Så har vi grunnvannsreservoarer i Sør-Norge og i Finland er han usikker på idriftsettelse av den nye atomreaktoren Olkiluoto 3. Testoperasjonen har dratt ut og blokken forventes å avslutte testoperasjonen i slutten av desember, legger til Pontus de Mare.

Dersom det er situasjoner der det ikke er flere tilbud tilgjengelig på strømmarkedet og det ikke er mulig å importere, har Svenska kraftnät kraftreserven å trekke på i vintersesongen, fra 16. november til 15. mars. Det er produksjon av strøm som kan pålegges å starte i situasjoner hvor det ikke er flere tilbud tilgjengelig på strømmarkedet eller mulighet for import. Effektreserven for vinteren 2022/2023 utgjør 562 MW og utgjøres av Karlshamnsverket.

Siste utvei frakobling

Sør-Sverige er oppført i ENTSO-E Early Insights of Winter Outlook Report 2022-2023 som et av områdene hvor det kan bli frakobling i vinter, sammen med Sør-Norge, Frankrike og Irland.

– Den manuelle utkoblingen av forbruket er den siste ressursen vi kan bruke for å beskytte det elektriske anlegget mot kollaps. Det betyr at vi pålegger nettselskapene å koble fra forbrukerne, noe som betyr at strømmen er avbrutt for noen brukere, sier Pontus de Maré.

Svenske strømnett har aldri brukt manuell utkobling av forbruk og Pontus de Maré håper dette ikke trenger å skje i vinter.

– De høye strømprisene som oppstår ved strømbrudd vil trolig føre til ytterligere reduksjon i forbruket. Men hvis det elektriske anlegget er i fare, vil vi iverksette nødvendige kontrollerte tiltak for å redusere risikoen for et større utfall.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *