Den såkalte arktiske forsterkningen gjør at oppvarmingen har større effekt i den arktiske sonen. Miljøer reagerer på en måte som forsterker effektene. Som når havisen forsvinner, absorberer det mørke havet varmen i stedet for når isen reflekterer varmen tilbake.
Det er flere effekter som dette, og de akselererer oppvarmingen av jorden. Arktisforsker Rasmus Benestad mener land må investere i internasjonale samarbeid for å snu utviklingen i Arktis og rundt om i verden.
Han mener også at de som har hatt roller lenge og ikke har handlet for klimaet bør erstattes.
– Vi har visst dette lenge og veldig lite har skjedd, min gjetning er at hvis du får nye folk i viktige posisjoner i samfunnet og næringslivet, folk som bryr seg om å løse disse problemene, så tror jeg vi kan løse det, sier Rasmus Benestad , seniorforsker ved Meteorologisk institutt og leder for modell- og klimaanalyseavdelingen.
«Erstatt de som ikke oppførte seg»
Rasmus Benestad er også knyttet til AMAP, Arktisk råds arbeidsgruppe for vurdering og overvåking av det arktiske klimaet. Ifølge en AMAP-rapport fra 2021 må utslippene reduseres, men det handler også om å tilpasse seg et klima i endring.
Der understreker de også viktigheten av å bygge ut klimaindikatorer sammen med urfolk, for å kunne spore endringer og påvirkningen endringer har på samfunn i og rundt Arktis.
Valget holdes på søndag i Sverige, hvilke råd har du til politikerne?
– Politikerne bør fremme bruk av fornybare energikilder og energisparing, slik at energibehovet går ned. Det er også viktig å ta hensyn til natur, miljøspørsmål og sørge for at grønn omstilling skaper en mer rettferdig verden, sier Rasmus Benestad, seniorforsker ved Meteorologisk institutt.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»