Flere svenske selskaper rapporterer bare en brøkdel av sine utslipp – Nyheter (Ekot)

– Vi synes det er synd fordi denne informasjonen er nødvendig. Investorer må kunne sammenligne selskaper med hverandre. Investorer må forstå hvordan klimaet påvirker og hvordan selskaper påvirker klimaet. Så den informasjonskomponenten er ekstremt sentral, sier Johanna Fager Wettergren er grunnleggende.

Ekot så på årsrapporter og andre klimarapporter for om lag 50 av de svenske selskapene som i følge driften har størst innvirkning på klimaet. De fleste rapporterer nå om karbonfotavtrykket som genereres av selskapets produkter gjennom hele livssyklusen.

– Nei, men det handler om å være åpen og ærlig om det. Vi føler ikke at vi har noe å holde hemmelig. Uten dette er det karbonavtrykket vi er med på å skape i dagens verden. Og så rapporterer vi like åpent hvordan vi har tenkt å redusere dem i tråd med Parisavtalen og hva vitenskapen er, sier Andreas Follér, leder for bærekraft hos lastebilprodusenten Scania.

Men en ti Store svenske selskaper, inkludert Scanias rivaliserende lastebilprodusent Volvo, rapporterer ikke hele sitt karbonavtrykk, viser Ekots gjennomgang.

Når Volvo rapporterer sin klimapåvirkning, er ikke utslipp inkludert, for eksempel når kjøretøyene deres brukes. Til tross for at disse utslippene utgjør over 95 % av selskapets karbonavtrykk. Volvo skriver i sitt sitat fra årsrapporten: «Dette har å gjøre med mangelen på standarder som tillater sammenlignbare resultater i bransjen».

Men Volvo fikk nylig godkjent sine klimamål av den FN-tilknyttede Science Based Targets-organisasjonen. Og det er ett krav om at hele selskapsomfattende utslipp over hele livssyklusen skal offentliggjøres. Hvilket Volvo ikke gjør.

Du publiserer ikke de totale utslippene i årsrapporten din, hva er årsaken?

– I år ble vi med i Science Based Targets. Og selvfølgelig vil vi se på den beste måten å rapportere det på i fremtiden. Slik at dette er en ny sak for oss på denne måten, sier Claes Eliasson, Volvos pressesjef.

Men i Volvos årsrapporter er det tydelig at de har gjort interne estimater av sine indirekte utslipp i flere år. For eksempel har selskapet publisert livssyklusanalyser for ulike kjøretøymodeller og beregnet med stor presisjon hvor mye det har redusert sine utslipp fra år til år.

Siden du kan rapportere nøyaktig hvordan du har spart i millioner av tonn, bør du også kunne fortelle hvor mye du brukte?

– Ja og da er det riktig at i regnskapet vi har i dag virker de som dem, men det er klart vi ser på hvordan vi skal utvikle regnskapsdelen også.

Johanna Fager Wettergren i Finanstilsynet at selskaper som ikke rapporterer hele karbonfotavtrykket bør tenke nytt:

– I saker der man ikke melder fra for disse delene, ser vi at man må øke ambisjonen her, sier han.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.