Åpen spesialist: myten om at jomfruhinnen kan bevise en kvinnes kyskhet

Konsultert av en spesialist

Førsteamanuensis ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, med studieretning gynekologi, Risa Lonne Hoffmann:

Lyder, men ikke filmer

Jenter har hørt fra tidlig alder at det er deres ansvar å holde filmen «magisk», og når den først er ødelagt, er det ingen vei tilbake. Så for første gang er frykt sannsynligvis en kjent følelse for alle. Man kan bare tenke: hvor mye ville vi lette igangsettingen av en kvinnes seksualliv hvis vi sluttet å understreke den kulturelle betydningen av jomfruhinnen og til slutt fordypet oss i anatomien?

En av de eldste mytene er at det er som et skjold som beskytter en passasje. «Bare i sjeldne tilfeller kan jomfruhinnen dekke skjedeåpningen helt. Ikke mer enn én av tusen kvinner utvikler denne tilstanden. I dette tilfellet kan ikke menstruasjonsblod fjernes fra kroppen og operasjon er nødvendig,» sier R Lonne-Hoffmann.

Hvis det ikke er en slagfilm, hva er det mystiske vesenet som en kvinne må beskytte på denne måten? Det viser seg at denne slimhinnen er som elastisk gummi. Ifølge legen kommer den i ulike former – en ring, en halvmåne – eller til og med et bånd rundt åpningen.

Det skal understrekes at det er nettopp på grunn av elastisiteten at jomfruhinnen for mange kvinner ikke vil se annerledes ut etter samleie. «Det er kvinner som jobber som prostituerte hvis jomfruhinnen kan se ut til å være helt intakt,» sa Lonne-Hoffmann.

Myten om blod

Det er naturlig at hvis membranen ikke eksisterer anatomisk, kommer det ikke opp blod under samleie. Statistisk sett er det bare én av to jenter som får blod under sitt første samleie, og dette skjer av helt andre årsaker enn det mødrene sier. – Kvinner som blør for første gang i et forhold, blør ikke på grunn av jomfruhinnen fordi den nesten ikke har noen blodårer inni seg. Blødende sår kan oppstå andre steder på grunn av spesielt alvorlig samleie, sier hun for første gang … førsteamanuensisen vender seg til myter.

Skremmingen av blod og smerten som følger med den til i dag, er en måte å prøve å beskytte en jentes kyskhet på, og dermed skape et bilde som det er vanskelig å finne glede. Og man kan snakke om at tilbakevendende smerter også kan signalisere alvorlig vulvodynisykdom.

På tide å endre tankegangen din

Lonne-Hoffmann understreket at jomfruhinnen kulturelt sett har involvert kvinner i alvorlige problemer, hvis konsekvenser fortsatt merkes i dag. Selv om røde flekker på sengetøy som et symbol på kyskhet ble brukt oftere i middelalderen, har de ikke forsvunnet til i dag, og identifiseringen av jomfruhinnen med jomfruelighet er også relevant i utviklede land. I England og Wales, for eksempel, er jomfrutesting eller restaurering av jomfruhinnen forbudt, men private klinikker fortsetter å tilby disse tjenestene i hemmelighet.

2019 I en artikkel publisert i tidsskriftet Reproductive Health antydet forskere at leger ikke lenger bruker ordene «intakt» eller «uskyld» for å beskrive jomfruhinnen. Verdens helseorganisasjon og FN ga i 2018 også ut en rapport som sier at jomfrutesten ikke var relatert til vitenskap og at ingen kjente studier kunne bevise at kvinnen hadde hatt samleie.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.