Europaparlamentet ønsker å fortsette gratis roaming | Nyheter

EU-parlamentet ønsker å utvide roamingforordningen – «Roam like at home» – slik at europeere kan fortsette å bruke mobilnettet over hele EU til samme pris som hjemme.

Dagens lovverk trådte i kraft i juni 2017 og avsluttes i juni 2022. Den planlagte utvidelsen er en del av digitaliseringsstrategien, en av EUs viktigste prioriteringer.

«Reiser som hjemme»

Siden de nye reglene ble innført har 170 millioner reisende europeere surfet på mobilnett for samme pris som om de var hjemme. Systemet gjelder for hele det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, som omfatter alle 27 EU-land, samt Island, Norge og Liechtenstein.

Avskaffelsen av tariffer har vært svært vellykket, for eksempel var roamingbruken sommeren 2019 17 ganger større enn tidligere somre før forbudet ble innført.

Bedre kvalitet, flere tjenester

Den nye forskriften forlenger dagens regler med 10 år og vil sikre enda bedre roamingtjenester for reisende. For eksempel vil forbrukere sikres samme kvalitet og hastighet i sine mobilnett i utlandet som hjemme.

De nye reglene vil også sikre at folk kan ringe, sende tekstmeldinger eller bruke apper for å få tilgang til nødtjenester gratis.

Operatører bør også informere brukere om tilleggskostnadene som følger av bruk av tilleggstjenester under roaming, for eksempel teknisk assistanse eller kundeservice for flyselskaper.

Bærekraftig roaming for operatører

De nye reglene søker også å sikre at systemet er bærekraftig for operatørene og opprettholder investeringsinsentiver.

Neste steg

Stortinget kom til en uformell avtale om de nye reglene med EU-land i rådet i desember 2021. Før forslaget kan tre i kraft, må det formelt godkjennes av parlamentet og rådet.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.