Politiske reaksjoner etter dommen for politidrapet

Sverigedemokraterna

Juridisk talsperson Tobias Andersson sier den dømte drapsmannen vil bli løslatt før han fyller 25 år.

– Vil dukke opp ung med utrolig «troverdighet» i gjengkretser etter å ha drept en politimann.

Regjeringen har valgt å la straffereduksjonen være uendret for ungdom mellom 15 og 18 år. Ifølge SD betyr det at flere mindreårige vil bli rekruttert av kriminelle gjenger.

– Regjeringen begrunnet dette med at man som 17-åring rett og slett ikke kan anses som moden nok til å forstå konsekvensene av handlingene sine. Det er ekstremt sekundært for meg om politidrapsmannen forsto konsekvensene eller ikke. La oss vise ham konsekvensene hvis han ikke forstår dem.

moderatene

Har også kritisert Johan Forsell, rettspolitisk talsmann. Han mener det er urimelig at den drepte politimannens liv er «vurdert så dårlig».

– Dersom 17-åringen hadde hatt noen måneder til, kunne han, med lovverket under utarbeidelse, bli dømt til livsvarig fengsel. Nå er han ute etter fem år. Dette er et eksempel på hvordan terskeleffekten blir absurd. Vi vil helst fjerne ungdomsrabatten helt.

Johan Forsells kritikk er ikke rettet mot tingretten, men mot lovverket han anser som utdatert.

– Lovverket bygger på at personer under 18 år er barn. Men det er dessverre mange 17-åringer som har en forferdelig voldskapital og som er farlige for samfunnet. Og de må håndtere konsekvensene på en helt annen måte i form av lengre straffer når de begår grufulle handlinger.

Sentrumsfest

Johan Hedin, rettspolitisk talsmann, er litt mer forsiktig og ønsker ikke å gjennomgå den enkelte dommen.

– Men vi trenger en bedre form for kriminalomsorg for mindreårige som begår lovbrudd. Det er helt klart at lukket ungdomsomsorg ikke fungerer: den har verken tilstrekkelig høy sikkerhet eller tilstrekkelig høy kvalitet i tilbakefallsforebyggende arbeid. Mandatet bør overføres fra Nasjonalt råd for institusjonshjelp til kriminalomsorgen, hvor kompetansen til å håndtere farlige kriminelle er større.

Venstrepartiet

Rettspolitisk talsperson Linda Westerlund Snecker ønsker heller ikke å kommentere den enkelte dommen.

– Men generelt sett er det en stor innsats for å få disse ungdommene til å bryte sin kriminelle livsstil. Dette er unge gutter som lever i en voldelig verden dag for dag. Mange av dem forventer ikke å være over 25, og tull hva som skjer med dem. De er en liten gruppe som lever i en enorm sårbarhet hvor de skader både seg selv og andre. Vi må stoppe denne utviklingen.

Oppskriften hans er å sette ressurser før forbrytelser begås, ikke etter:

– M og SD aksepterer at det begås lovbrudd og gjør sin innsats når det allerede er ofre for forbrytelser. Det er best å sikre at forbrytelser ikke forekommer. Men vi har ingen slike diskusjoner i Riksdagen.

Ropet av lengre setninger som det ikke gir mye for:

– For de gutta spiller det ingen rolle om straffen er lengre. Det er tilstanden til dem som er innelåst. Hver gang stiger de litt høyere i status. Når de kommer ut, blir de igjen lokket rett inn i gjengene. Det er en forferdelig utvikling.

Miljøpartiet De Grønne

Rasmus Ling, rettspolitisk talsperson, forstår om mange vil se hard straff når det kom til en forferdelig hendelse. Han er av den oppfatning at de som er 15-17 år og som begår de alvorligste forbrytelsene, trenger lengre straff enn de får i dag.

– Derfor nedsatte vi en gransking for å se på det. Men dette forutsetter at virksomheten ved institusjonene de havner i også er bedre, slik at man ikke risikerer at den dødsdømte blir enda farligere for miljøet og for seg selv når han forlater det. Vi må også sette inn bedre og mer innsats først – det er for eksempel skoler der de fleste elevene ikke kommer ut med godkjente karakterer. Å bekjempe kriminalitet med all vår styrke innebærer også å investere i forebygging.

SVT søkte for alle stortingspartiene.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.