Etter Kevin-saken avviser eksperter en lignende etterforskning av drap på et barn i Norge

I 1998 ble fire år gamle Kevin funnet død og to barn ble identifisert som ansvarlige. Etter at SVTs dokument fra innsiden i en anmeldelse viste alvorlige mangler ved politiets etterforskning, er de to barna, som nå er voksne, fjernet fra alle mistenkte. Dokumentene fra innsiden gikk deretter videre og begynte å se på andre lignende saker. Etter noen måneder overlot de NRK Brennpunkts revyprogram, som tok arbeidet videre.

Eksperten på gutter: «Han ble forrådt av politiet»

Silje, en fem år gammel jente, ble funnet død på en akebakke i hjembyen Trondheim i 1994. Allerede etter 24 timer slo norsk politi fast at de var Siljes tre lekekamerater – fire, fem og seks år – skyldige. av hans død. Siden guttene ikke var kriminelle, ble etterforskningen avsluttet.

En rekke eksperter rykker frem og avviser politiets etterforskning. Avhørsekspert og politibetjent Asbjørn Rachlew etterforsket saken på vegne av den norske aktor og anbefalte dem å gjenoppta saken.

– Hvis vi ser på helheten, i hvilken grad den norske rettssikkerheten har ivaretatt barns rettssikkerhet i denne saken, så har jeg i min rapport kommet til at de har blitt skuffet av politiet, sier Asbjørn Rachele.

Politiet ser ingen grunn til å gjenoppta etterforskningen

Trondheim politi gjennomførte nylig en intern etterforskning i saken og henviste den også til cold case-gruppen til Rikskriminalen. Men politimester Nils Kristian Moe mener det ikke er grunn til å gjenoppta etterforskningen.

– Vårt hovedmål og oppdrag var å gjøre en grundig gjennomgang for å se om vi tror det er andre mulige forfattere. Og vi ser det ikke i sakspapirene, sier han og legger til:

– Rachlew-rapporten kan vise noe annet, og Focus-programmet kan inneholde ny informasjon som vi må ta hensyn til. Jeg må være ydmyk for det, selvfølgelig.

Daværende ledelse i Trondheimspolitiet, og etterforskerne som jobbet med saken, nektet å svare på kritikken som nå rettes mot etterforskningen.

Vil du vite mer om kritikken mot norsk politietterforskning? Se hele dokumentet fra innsiden: Silje-saken SVT Play.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.