Danmark følger Norge: protester mot VM i Qatar

Danmark møter Moldova i kvalifiseringen til VM søndag, og det er før kampen at protestaksjonen skal finne sted, melder kommunikasjonssjefen i det danske fotballforbundet.

Qatar, arrangør av verdensmesterskapet, har blitt kritisert for sin behandling av gjestearbeidere som forbereder landet til mesterskapene i 2022. The Guardian rapporterte i februar at mer enn 6500 gjestearbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har mistet sine liv siden landet ble tildelt VM for ti år siden.

Norge protesterte før kampen

Før Norges kvalifiseringskamp mot Gibraltar hadde nordmennene skjorter med teksten «menneskerettigheter – på og utenfor banen». Tyskerne manifesterte også trøyene sine før kampen med budskapet «menneskerettigheter».

De ønsker ikke å gå inn på hvordan danskene skal oppføre seg.

– Du får se hva det blir i morgen (søndag), sier Leicester-keeperstjernen Kasper Schmeichel.

– Vi har blitt satt i en situasjon hvor vi spillere må ta stilling til noe som noen andre har bestemt. Vi ventet med å gjøre noe til vi ble mer oppmerksomme på situasjonen, vi hadde blant annet et møte med Amnesty og så snakket vi om hvordan vi skulle gjøre det.

Premier League-spiller Jannik Vestergaard sier spillere tror viktige avgjørelser tas over hodet på dem.

– Beslutningen om å bringe VM til Qatar angår oss spillere, spesielt fordi vi er ansvarlige for det, sier Southamptonbacken.

Holland markerte seg i kveld

Nederland markerte seg i kveld før VM-kvalifiseringskampen mot Latvia. Laget var vertskap for et jersey-arrangement rettet mot arrangøren av Qatar World Cup. Under oppvarmingen og før kampen hadde alle spillerne på seg skjorter med ordene «change soccer supports».

Det norske landslaget fortsatte også å protestere i forkant av kvalifiseringskampen mot Tyrkia. Laget hadde på seg de samme trøyene før kampen med Tyrkia som før kampen mot Gibraltar, med teksten «menneskerettigheter – på og utenfor banen» på brystet.

LES OGSÅ: Det norske landslaget tok oppgjør med VM i Qatar (27. mars 2021)

Javascript må være aktivert for å spille av videoen

SVT støtter ikke nettleseravspilling. Vi anbefaler derfor at du bytter til en annen nettleser.

Spillerne på det norske landslaget tok banen med beskjeden «MENNESKERETTIGHETER – på og utenfor banen».

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.