Etter erkens handling – politiet ønsker å være bevæpnet – Nyheter (Ekot)

Debatten i Norge ventes å ta seg opp igjen de neste ukene etter drapene på fem personer i Kongsberg.

– Norsk politi har ombestemt seg. De fleste politifolk og mange politimestre ønsker generell bevæpning, sier Nrks kriminalkommentator Olav Rönneberg til Ekot.

Når norsk politi de får ordre om å bevæpne seg, ta ut skytevåpen fra en plass i politibilen. Grunntanken historisk sett er at politiet skal ha en mer sivilisert karakter enn militæret og ikke bidra til mer bevæpning av de kriminelle. Målet er også å redusere risikoen for at politiet unødvendig dreper og skader mennesker under inngrep.

Men med terrorangrep, som det på Utöya for ti år siden og alvorlig kriminalitet, har stadig flere i ulike politienheter og politiforbundet hevet stemmen for flere våpen. Argumentene for mer bevæpning er å øke evnen til å løse vanskelige oppgaver og opprettholde tilliten i befolkningen. Det lokale politiet ønsker heller ikke å være avhengig av innsatsstyrken som kommer når det er fare for menneskeliv.

Bevæpningen har økt de siste årene i Norge. Elektriske våpen er mer vanlig nå. Det er også vedtatt midlertidig bevæpning som under feiringen av nasjonaldagen 17. mai eller når det er trussel. Polititjenestemenn kan også være bevæpnet for eksempel på store flyplasser som Oslo lufthavn, større trafikknutepunkter og bygninger av symbolsk verdi.

Forbereder seg på terrorangrep og andre alvorlige hendelser ble også forsterket etter terrorangrepene i Utöya og regjeringsdistriktet i 2011. Det er en nødsentral i Oslo, flere helikoptre er tilgjengelige og politiet trenes annerledes. Men et spørsmål nå er om det er nok. I Norge, som i andre land, er det trussel fra både islamistiske grupper og høyreekstreme, ifølge sikkerhetspolitiet, PST.

Det har nylig vært en politisk diskusjon om en generell bevæpning av politistyrken. Men det høyreorienterte partiet Höyre, som satt i regjering til nå, var imot generell bevæpning, sier Olav Rönneberg.

– Nylig, i fjor vår, sa den konservative partikongressen nei til generell politibevæpning og dette gjorde det til et politisk flertall i mot generell bevæpning. Nå kommer nok debatten tilbake, sier Olav Rönneberg.

Et spørsmålstegn etter handlingen i Kongsberg onsdag er om det kan ha kostet ekstra minutter å bevæpne seg under jakten på drapsmannen. Politiet hadde våpen på beltet da de kom til møtet med forfatteren, påpeker Olav Rönneberg overfor Nrk.

«Det er ikke sikkert at generell politibevæpning ville ha gjort noen forskjell. Det store spørsmålet er i stedet hvordan politiet kan miste gjerningsmannen senere slik at drapene kan gjennomføres i mellomtiden, sier kriminalreporteren.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *