en første i historien!

Aldri før har et medlem av den norske kongefamilien sittet i statsrådet uten å være hersker eller arving. Prinsesse Ingrid Alexandra fikk dette privilegiet 21. januar 2022, i anledning hennes 18-årsdag. Forbereder den fremtidige dronningen av Norge på å ta på seg flere og flere offisielle verv til tross for sin plassering som nummer to på tronen?

Les også: Nye offisielle bilder av prinsesse Ingrid Alexandra av Norge til 18-årsdagen

Arvingen til den norske arvingen sitter i Statsrådet

Denne 21. januar 2022 blir det ingen offentlig feiring for å markere prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag. Gallamiddagen som var planlagt for å feire flertallet hans, er avlyst. Palasset forbeholdt imidlertid et svært høytidelig program for prinsesse Ingrid Alexandra, den første datteren til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Dagen før bursdagen sin besøkte prinsessen de tre Norges makter for å gjøre seg kjent med de ulike institusjonene i landet.

I ettermiddag 22. januar mottar prinsessen hilsener og gratulasjoner fra landets deputasjon. Om morgenen er det nok en svært høytidelig avtale som prinsessen hadde krav på. For første gang ble hun invitert til å sitte ved siden av faren og bestefaren i statsrådet. Grunnlovens artikkel 37 indikerer imidlertid at bare arvingen nærmest tronen kan sitte i kabinettet sammen med kongen.

I Norge tilsvarer Statsrådet et ministerråd. Han møtes rundt kongen hver uke for å diskutere aktuelle saker. I Norge som i Sverige deltar tronfølgeren regelmessig på forsamlingen og erstatter suverenen ved inhabilitet (når han er i utlandet eller syk).

Aldri før i norsk historie har et annet medlem av kongefamilien deltatt i et statsråd. Det kongelige hoff presiserer dette at prinsesse Ingrid Alexandra kun har en observatørrolle og ikke kan gripe inn. Det er uklart om dette er et privilegium som er gitt henne på bursdagen hennes eller om hun regelmessig vil delta på møter for å informere henne om sin fremtidige rolle. Retten har allerede gjort kjent at hun i fremtiden vil påta seg flere og flere offisielle forpliktelser og for å organisere sin agenda har prinsesse Ingrid Alexandra til og med fått sitt kontor på Slottet i Oslo.

Les også: Prinsesse Ingrid Alexandras 18 år: Norges fremtidige dronning på 18 bilder

Vil prinsesse Ingrid Alexandra ta på seg en offisiell rolle?

Prinsesse Ingrid Alexandras fremtid er gjenstand for spekulasjoner i Norge. Han er snart ferdig med studiene og kan bli med i hæren i begynnelsen av neste skoleår. Når hun blir den første regjerende dronningen av Norge, vil hun også bli sjef for landets væpnede styrker. Faren hans, den nåværende arvingen til tronen, trente i tre år ved Naval Military Academy. Kronprins Haakon studerte også ved et amerikansk universitet. Prinsesse Ingrid Alexandra kommer sannsynligvis til å ta universitetsstudier i utlandet, sikkert innen et felt knyttet til statsvitenskap.

Hvilken fremtid er det for prinsesse Ingrid Alexandra? (Foto: Ida Bjørvik, Det Kongelige Hoff)

Selv om det ikke er den direkte arvingen til tronen, feires det meste av prinsesse Ingrid Alexandra ganske høytidelig. Bestefaren hennes, kong Harald V, skal feire sin 85-årsdag neste måned, og bursdagen som er reservert for prinsessen ser allerede ut som det vi ville planlagt for en arving.

Bursdagen hennes minner om den til prinsesse Catharina-Amalia av Nederland. Arvingen til den nederlandske tronen fylte 18 år i desember i fjor. For anledningen kunne også prinsessen av Oransje sitte i statsrådet, selv om dette organet har en annen rolle i Nederland og suverenen og hans arving faktisk sitter der bare en sjelden gang. En annen arving startet nylig sitt voksne liv. Prinsesse Elizabeth av Belgia fullførte et år med militærtrening før hun begynte på universitetsstudier i historie og politikk ved Oxford.

Nicola Fontaine

Ansvarlig redaktør

Nicolas Fontaine har vært frilans-nettredaktør siden 2014. Etter å ha vært tekstforfatter og forfatter for en rekke belgiske og franske merker og medier, spesialiserte han seg på opphavsrettsnyheter. Nicolas er nå administrerende redaktør for Histoires Royales. nicolas@historiesroyales.fr


Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.