DN guider for ski i Tännäskröket i Funäsfjällen

Funäs-fjellene i det vestlige Härjedalen virker avsidesliggende og nærme på samme tid: foreldet og helt korrekt på samme tid.

Benytt anledningen til å ta del i Sveriges største sammenhengende skiområde, som stort sett har beholdt sin sjarm og lille størrelse. Destinasjonen byr på seks skiområder, med nesten 140 nedfarter, stigninger på over 300 meter og mer enn 300 km langrennsløyper og 450 km ryddede løyper i høyfjellet.

Fjällbyn Tännäs med Alpine Tännäskröket er inngangsporten til regionen og nærer en alpintradisjon på over 50 år, kombinert med en ekte dose langrennsglede. De første fjellturistene kom hit allerede på 1930-tallet for å ta en tur.

Ifølge en gammel legende ble en stor gigant sint over byggingen av en kirke i landsbyen, så han bestemte seg for å ødelegge den. Så kastet han alle fjellene i ren sinne mot bygda og kirken. Men kjempen bommet og i stedet fikk Tännäs tre nye fjell i form av Hemkröket, Mellankröket og Östestkröket der moskusene trives.

Tännäs kirke, innviet i 1858, ligger 648 meter over havet.

Tännäs kirke, innviet i 1858, ligger 648 meter over havet.

Foto: Cenneth Sparby

Og på det skogkledde fjellet Hemkröket har lokalbefolkningen gått nedover siden midten av 1960-tallet, da landsbyens skiklubb bygde en taubane til toppen av det over 800 meter høye fjellet. En elegant stolheis som sakte tok lokale utforentusiaster til toppen.

Heisen overlever med en klar kultstatus, i likhet med den gamle Abisko-taubanen i Lappland.

Fra den nærliggende toppen Mellankröket, som byr på flere løyper, er det mulig å observere Rogens naturreservat og videre Norge og Femundsmarka nasjonalpark, med Stor-Svuku 1400 meter høy som hovedreferansepunkt. Dette er moskusens land, med ville dyr i fjellet og en tam flokk i paddockene.

Februar morgen i Tännskröket.

Februar morgen i Tännskröket.

Foto: Cenneth Sparby

De fleste med skigener kan relatere seg til Funäsdalen, Ramundberget og Bruksvallarna, men skjult is Tännäskröket har dukket opp som et godt alternativ de siste årene.

Den nye eierfamilien siden tidlig på 2000-tallet har ekspandert forsiktig og lokker nå med to skifjell, 17 løyper og preparerte langrennsløyper.

For eventyrere er det også flott off-piste skikjøring, slik erfarne frikjørere Jon Wagenius og Tom-Oliver Hedvall har kartlagt.

I tillegg er det flere gode overnattingsmuligheter, fra vandrerhjem og campingplasser på fjellet til designede leiligheter og hytter i direkte tilknytning til bakken.

Her tok design- og møbelbedriften Norrgavel og gründer Nirvan Richter seg av arkitekturen, fargene og interiørdesignen i ulike hjem, med bærekraft som hovedstikkord.

Den kjente arkitekten Ralph Erskine formet også feriehuset i Tännäs. Erskine var en av ledende skikkelser innen svensk arkitektur i store deler av 1900-tallet.

Fritidslandsbyene Fjällvattnet og Fjällbyn ligger i nærheten og er to fine eksempler på Erskines kreative sinn, med bygninger som passer godt inn i landskapet.

På midten av 1970-tallet tegnet han også en stor turistlandsby i Tännäskröket, med drøyt 600 hus. Et stort prosjekt som imidlertid ble sittende fast i idéfasen.

Det er en klar vintermorgen og tidlig vinter hvor solen skinner gir de nye bakkene et gyllent, gult skimmer.

I tillegg til noen morgenlangrennsløpere som allerede er på vei ned til bakkene, er vi en håndfull skiløpere som klamrer seg til slusen for å være de første til å ta seg ned de nypreparerte bakkene på Hemkröket, for fullt ut å nyte carvingsvingene i bølgende bakker. .

Trivelig fjellpanorama under morgenkaffen med kaffe og vafler på hytta over.

Trivelig fjellpanorama under morgenkaffen med kaffe og vafler på hytta over.

Foto: Cenneth Sparby

Jeg tar også med heisvakten John Rensberg på ord og benytter anledningen til å ta en morgenkaffe med kaffe og vafler i hytta over, for å nyte fjellpanoramaet. Den tar imot oss skiløpere der den tradisjonelle stolheisen slutter.

Heissetet tar deg til toppen av fjellet, hvor John Rensberg ønsker velkommen.

Heissetet tar deg til toppen av fjellet, hvor John Rensberg ønsker velkommen.

Foto: Cenneth Sparby

John ble født i Tännäs og som barn gikk han mye på ski her tidlig på 1970-tallet, så det er veldig nostalgisk for ham å være tilbake i fjellet.

– Ja, det er klart det er spesielt å komme seg på denne gamle heisen. For det tar mildt sagt god tid, sier han med et bredt smil.

Når jeg så bytter fjell til Mellankröket, er jeg først helt alene om å tegne opplegg i Manchester. Bakkene her er fantastisk brede og rimelig utfordrende.

Det er ikke nødvendig å være overfylt i de slake bakkene på Tännäskröket.

Det er ikke nødvendig å være overfylt i de slake bakkene på Tännäskröket.

Foto: Cenneth Sparby

Fra toppen på 915 meter er skiløpere å se på Funäsdalsberget. Det tar kun et drøyt kvarter å kjøre til Funäsdalen, som lokker med en grei ny gondolbane fra sentrum og rundt 15 nedfarter.

I nord ligger det mer naturskjønne skiområdet Ramundberget og lenger mot vest ligger det omfattende Tänndalen skianlegg.

I Tännäskröket og i barnebakken går du etter lunsj for fullt, med skiskole for både barn og voksne nybegynnere. Uppsalas mødre Johanna Lannergård og Maria Isaksson er på stedet, med døtrene Britta og Ellen som glir ned bakken.

– Vi har vært her flere vintre på rad nå og det begynner virkelig å føles hjemme, sier Johanna.

For det er småskalaen som tiltrekker familier til å returnere.

– Vi kjenner alle ansatte her etter et par dager, og de gjør alltid noe ekstra for at spesielt barna skal ha det gøy, fortsetter Ellen.

Senere på ettermiddagen møter jeg familiene Hellekant og Leijon, som har satt fyr på et aldershjem i Hemkröket-bakken, for å grille pølser, drikke varm sjokolade og være sosial.

– Vi var triste i Sälen og lette etter et mer genuint sted å gå i vinter, sier en av fedrene, Arvid Hellekant, som styrer bålet med sin vanlige hånd.

– Og vi er veldig fornøyde, for intimfaktoren er høy, med følelsen av hvordan et skianlegg var før i tiden, sier Magnus Leijon.

– Det er ingen heiskøer å snakke om her og unger får snart nye venner.

I Funäsfjällen finner du langrenn, verdens lengste sammenhengende skibakkesystem.

I Funäsfjällen finner du langrenn, verdens lengste sammenhengende skibakkesystem.

Foto: Cenneth Sparby

Neste morgen er det tid for å prøve langrennsløypene. For i Funäsfjällen er det langrenn, det lengste sammenhengende skiløypesystemet i verden, med over 300 km preparerte bakker, som forbinder hele Funäsfjäll-området.

Her skryter de – med god grunn – av at alle de sentrale langrennsløypene i alpinanlegget må repareres igjen innen ti om morgenen, med mindre været er skikkelig dårlig.

Digitale løypekart på nettet viser hva som er preparert og når andre løypekart skal være klare.

«Kurven» har fire egne baner, 1,5, 3,5 og 7 kilometer lange, samt spor for Tännäs og Funäsdalen.

– Stadig flere gjester nyter godt av langrenn, sier Mattias Ravald, sportssjef i Tännäskröket.

Snart skal han holde en leksjon om kunsten å gå på skøyter for to foreldre med tenåringsbarn. Skiløypene har plass til både klassisk skikjøring og raskere skøyteteknikk.

Jeg velger å forlenge de tre kilometerne mot Tännäs og deretter gå på ski fra Fjällbyn til Falkhöjden i perfekt preparerte bakker. Du kan også kjøre snøscooter her i høysesongen, for å nyte uttrykket vafler og nystekte kanelsnurrer i Falkboet, en bindingsverkshytte i ville omgivelser.

Det blir en herlig seiltur hvor jeg vil møte flere barnefamilier og idrettsutøvere omfavnet i langdistanseløypene.

Ølsmaking i Härjebrygg, hvor bryggeren Pär Ramqvist står for serveringen.

Ølsmaking i Härjebrygg, hvor bryggeren Pär Ramqvist står for serveringen.

Foto: Cenneth Sparby

På vei tilbake stopper jeg i Härjebrygg, etter å ha passert Tännäs-kyrkan, som er den høyeste i Sverige som ligger på 648 meter over havet. Her er det afterski på fredag, med ølsmaking, charcuteriebrett og stemning. Bryggeriet har også egen butikk med lokale delikatesser og håndverk.

– Velkommen til et av Sveriges høyeste bryggerier også. Det er nok bare Svartberget fjellbryggeri i Åre som slår oss når det gjelder høyden.

Brygger Pär Ramqvist ønsker meg velkommen og guider meg gjennom prosessen, som avsluttes med en ølsmaking, hvor lageret med navnet Mellankröket og pale alen Härje smaker ekstra godt etter timer i skiløypene.

– Vi døpte den til ære for moskusen Härje, som er oppdratt med flaske og som kom til moskusbøssen her i området for over ti år siden, sier Pär der han står bak disken og smaker på smaksprøver.

Navnet stammer fra den mektige Härjeån, hvor Härje moskus var et viktig symbol i bevaringsarbeidet til Härjedalen-stammen. Derav tillegget til merkelappen «Wild Boar Pale Ale».

– Det er både en god historie og et skikkelig godt øl, sier han lattermildt.

Moskuspennen, som ligger noen kilometer sør for Tännäskröket, er en virkelig interessant opplevelse.

Moskuspennen, som ligger noen kilometer sør for Tännäskröket, er en virkelig interessant opplevelse.

Foto: Cenneth Sparby

I morgen venter en utflukt til sentrum av moskusoksen, noen kilometer sør for Tännäskröket. Der vil guide Ida Näslund fortelle mer om det ideelle arbeidet med å verne moskus. Og muligheten er stor for å se dyrene på nært hold.

– Et eventyr i seg selv her i Tännäs, sier Pär mens han skjenker en smak av den skummende skogsdrikken.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *