Den nordligste pilegrimsleden i verden utvides med 50 km – Dagen

Sankt Olavsleden har blitt kalt det skandinaviske svaret på stien til Santiago de Compostela. Den nordlige pilegrimsruten utvides nå med 50 km i Finland og vil bli lengre enn den populære fransk-spanske ruten.

– Vi ser her i Finland en økende interesse for sakte vandring, sier Martin Näse på svensk radio. Arbeid med løypa i Finland, hvor det nå vil være mulig å reise 50 km på Sankt Olavsleden. Tidligere var den totale lengden på løypa 580 km, så den strakte seg fra Selånger utenfor Sundsvall til Trondheim i Norge, mellom Bottenhavet i øst og Atlanterhavet i vest.

Den varer nesten dobbelt så lenge

Nå er løypa nesten dobbelt så lang og går fra Finland til Sverige og deretter til Norge. Til sammenligning kan det nevnes at El Camino eller «Caminon» i Santiago de Compostela er ca 160km lang.

Martin Näse sier det har vært god respons på arbeidet med en sammenhengende pilegrimsvei gjennom bygdene til Trondheim og den gamle Nidarosdomen.

Fergen blir en del av reisen mellom Finland og Sverige, og foreløpig også tog mellom Umeå og Sundsvall. Stien snirkler seg gjennom skog, fjell og innsjøer.

– Den nye delen styrker konseptet med Sankt Olovsleden, sier Martin Näse.

Første turgåer allerede i år

De første turgåerne på den nye utvidede stien er ventet allerede i år. Olav Haraldsson, som ga stien navn, ble født i 995 og ble konge av Norge tidlig på 100-tallet. Han mistet senere makten, men forsøkte å gjenvinne den via Sverige og Selånger. Han ble imidlertid drept i et slag i Stikklestad. Da graven hans ble åpnet, hadde håret og neglene vokst ut og han ble kanonisert.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.